artyget ms Estonia vilar delvis på en fast botten där berggrunden sticker upp på flera ställen. Det konstaterar Finlands, Sveriges och Estlands haverikommissioner som på tisdagen presenterade de preliminära resultaten från undersökningar gjorda vid Estonias förlisningsplats.
Det kan, enligt rapporten, förklara de hål som tidigare har hittats i hennes skrov.
Skadorna kan ha uppkommit när hon slog i botten, menar man, med tillägget att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser. Undersökningarna av havsbotten som har gjorts med hjälp av dykrobotar, ekolod och sonarteknik, visar också att bogrampen till Estonias bildäck har lossnat och att rampen ligger skilt från fartyget.
Uppstickande berggrund
Tidigare uppgifter om att Estonia vilar i tjock lera stämmer delvis, slår man fast. Men det gäller bara den främre delen av fartyget, skriver Yle på sina webbsidor.
Den uppstickande berggrunden kan vara förklaringen till de hål och sprickor som tidigare har uppmärksammats bland annat i dokumentären ”Estonia
– ”Fyndet som förändrade allt” där tidigare okända hål i fartygets styrbordssida presenterades. I dokumentären avslöjades ett fyra kvadratmeter stort hål i skrovet. Men i den senaste utredningen framgår det att det hålet är en del av en större skada som i själva verket är 22 meter lång, och där skrovet buktar såväl inåt som utåt.
En teori som förs fram är att sprickorna uppstod då Estonia slog i havsbotten och träffade berggrunden. Och enligt direktören för den estniska transportsäkerhetsbyrån, Rene Arikas, är hålen i Estonia ”nästan identiska med havsbotten”.
Nya undersökningar planeras till våren 2022.