Krafttag behövs för att utveckla Östersjöregionen. Det anser EU, som antagit en särskild strategi för detta.
Aldrig tidigare har EU tagit ett liknande helhetsgrepp kring en region.
-Det betyder mycket om alla arbetar åt samma håll, säger Hanna Bertell, landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel.
ÖSTERSJÖSTRATEGIN Inget enskilt land klarar av att lösa problemen i Östersjöregionen. Men EU är väl lämpat att ta tag i saken. Så resonerar man i Bryssel.
För en dryg vecka sedan omfattade Europeiska rådet EU:s Östersjöstrategi. Arbetet med att få till stånd en särskild strategi för Östersjöregionen inleddes för cirka två år sedan, när EU:s stats- och regeringschefer uppmanade EU-kommissionen att inleda arbetet.
Det finns tre huvudsakliga mål med strategin:
?Östersjön ska bli renare.
?Regionen ska bli mer dynamisk och ekonomiskt välmående.
?Säkerheten i området ska bli bättre.
Främst av dessa målsättningar kommer miljön.
Flaggskepp
Strategin har beskrivits som en återgång till det som en gång var. Till en tid då handeln blomstrade och Östersjön var en viktig kommunikationsväg. Innan järnridån mellan öst och väst omöjliggjorde möjligheterna till samarbete.
I dag är åtta av de nio Östersjöländerna medlemmar i EU. Bara Ryssland står utanför.
15 prioriterade området ställs upp av EU. Ett eller flera länder har utsetts till koordinatorer för områdena. Det ansvariga landet ska nu leda det fortsatta arbetet.
För varje prioriterat område innehåller handlingsplanen en rad konkreta projekt som kallas "flaggskepp" och som EU anser har stor betydelse.
Totalt finns närmare 80 sådana projekt i handlingsplanen. Några exempel är att integrera ländernas sjöövervakning, bryta de baltiska ländernas isolering när det gäller energi och att utvärdera behovet av att sanera fartygsvrak och kemiska vapen.
"Ett lyft"
I projekten kan intresserade aktörer delta. Ålands landskapsregering ska ta ställning till om man vill ta aktiv del av Östersjöstrategin och i så fall på vilka områden.
-Om Åland går med i projekt så är det bra. Men det är hur som helst bra om länderna kring Östersjön engagerar sig. Det betyder mycket om alla arbetar åt samma håll, säger Hanna Bertell, landskapsregeringens specialmedarbetare i Bryssel.
Hon ser flera fördelar med upplägget.
-Det blir mer samordnat och det blir en tydligare rollfördelning. Tanken är att hela regionen ska få ett lyft.
Anna Jakobsson