Sjukvården upptäcker allt fler yngre med demens.
Vid Hälsohögskolan i Jönköping pågår ett projekt om tidigt debuterande demenssjukdom och de utmaningar det medför, forskningsarbetet leds av professor Linda Johansson.
– Som yngre med demenssjukdom tar det ofta länge tid att få diagnos. Man måste utesluta annat, till exempel depression eller utbrändhet. Att det tar lång tid påverkar vilket stöd, och vilken hjälp och behandling man får, säger hon.
Yngre demenssjukas situation och behov ser ofta annorlunda ut än äldres.
– Man kanske har ett familjeliv och ett aktivt yrkesliv. Man brukar säga att demenssjukdomen kommer ”off time”, i en tid man inte tror att man ska få den.
Yngre med demenssjukdom erbjuds ofta insatser som är anpassade efter äldreomsorgens verksamheter, och man bortser från de yngre med demenssjukdoms specifika behov och intressen.
– Kommuner hänvisar till att yngre demenssjuka är få och att man inte kan erbjuda sådan verksamhet. Det leder till ojämlik vård, säger Linda Johansson.
Efterlyser proaktivitet
De flesta boenden är anpassade för just äldre.
– Vad gör man om man inte längre klarar av att bo kvar hemma, var hamnar man då? Det är inte tydligt, ofta hamnar man på ett demensboende med äldre klienter och det kan vara svårt att tillgodose aktiviteter som en yngre demenssjuk behöver.
Vilket stöd behöver de närstående?
– Det man kan se är att stödet ofta kommer för sent, när det redan finns ett stort behov. Man jobbar inte så förebyggande för anhöriga som man borde göra. Dels behöver man stöd för att orka vara vårdare, dels behöver man hjälp att veta vart man ska vända sig när olika typer av frågor uppstår – som vem man ska kontakta när man måste ha avlastning. Det uppstår lätt glapp i vårdkedjan, där man plötsligt inte vet vad man ska göra. Till exempel om personen börjar vandra ut nattetid, vad blir alternativen? Det riskerar att bli en stor sak, i stället för att det skulle kunna ske mjukare med hjälp av vård och stöd.
Närståendes vårdinsatser motsvarar miljontals euro
Ålänningar sparar varje år pengar åt samhället genom att vårda sina närstående hemma. Om man ersätter deras vård med insatser av närvårdare skulle kostnaden bli miljontals euro.
Som Ålandstidningen tidigare har berättat finns det ingen statistik över hur många som vårdar eller stöder en närstående hemma. När det gäller gruppen äldre räknar man med att cirka tio procent av ålänningar över 65 år har minst medelsvår demens, enligt Ålands Folkhälsostrategi. 7.240 ålänningar är 65+, enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Enligt en kostnadsanalytisk uträkning av Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (NKA) i Sverige sparar anhörigvårdare närmare 200 miljarder åt det svenska samhället varje år. Uträkningen bygger på en brittisk modell där man beräknar kostnaderna om samhället övertar de anhörigas sammanlagda insatser i timmar och betalar efter en undersköterskelön. Majoriteten av anhörigvården avser vård av äldre.
Utifrån denna kostnadsanalys är det rimligt att anta att motsvarande siffra för Åland ligger i miljonbeloppsklassen.