I Kumlinge skola går 15 elever i låg- och högstadiet det kommande läsåret. Det följer en flerårig negativ trend, men nu pekar elevprognoserna uppåt igen.
– Nu har vi nog nått botten, för inom några år borde vi ha lite mer än 20 elever. Det är roligt att se, säger Kaj Törnroos som är skolföreståndare i Kumlinge skola.
Också i Vårdö ser trenden ut att vända. I fjärde klass går bara en elev, vilket kommer att påverka elevantalet de kommande tre åren.
– De kommande åren är det fler som börjar än går ut från skolan, säger skolföreståndare Jens Andersén.
Han är ändå inte orolig för skolans framtid.
– Kasten mellan årskurserna är ofta stora i små kommuner. Flyttar en familj ut kan det betyda jättemycket för elevantalet, men detsamma gäller om en annan flyttar in.
Inflyttning kan vända trenden
I Brändö går 23 elever i skolan det kommande läsåret.
– Det har varit ett ganska stabilt antal de senaste åren, och enligt prognosen ligger vi på ungefär samma antal framöver. Men i år får vi två inflyttade elever, så det är mycket som spelar in och kan förändras, säger skolföreståndare Malena Strandwall.
Brändö kommundirektör John Wrede ser däremot den längre trenden av sjunkande elevantal som en utmaning.
– I början av 2000-talet fanns det närmare 50 elever i skolan. De senaste åren har vi blivit fler i kommunen, men de inflyttade har i huvudsak inte varit barnfamiljer. I dag ligger antalet på drygt 20, och det finns risk att antalet sjunker ytterligare.
Enligt honom gör små klasser skärgårdskommunerna mindre attraktiva som inflyttningsorter.
– Går det bara en elev på en klass kan det bli ännu svårare att få nya elever. Men med inflyttning kan också den trenden ändra, säger han.
Ingen skola i Sottunga
Sottunga skola håller stängt för tredje läsåret i rad, trots att två elever anmälde sig till skolan på våren. Orsaken var svårigheten att hitta en lämplig lärare, vilket Ålandstidningen rapporterade om i slutet av juni.
– Man måste ha en otrolig bredd för att kunna undervisa en elev i alla ämnen i de högre klasserna, säger skolföreståndare Kerstin Lindholm.
Antalet barn i kommunen är högt, men i nuläget väljer alla föräldrar hemundervisning. Kerstin Lindholm tror ändå inte att tiden är över för Sottunga skola.
– Ett, tu, tre har vi någon familj som vill att deras barn går i skolan, och då är vi beredda att söka efter lärare igen, säger hon.
Hoppas på tillfällig dipp
På Kökar kommer nio elever att gå i skolan i höst. Trots att ingen börjar ettan i år och dagiskullarna inte är anmärkningsvärt stora, är vice skolföreståndare Johanna Henriksson ändå optimistisk.
– Det verkar finnas ett stort intresse att flytta till Kökar. Bland Kökarborna finns det också en ganska stor grupp som börjar bilda familj, men det kommer att ta ett tag innan de börjar skolan.
Hon hoppas att nedgången är en tillfällig dipp.
– Vad jag förstått går elevantalet ganska ofta i berg- och dalbanor. Nu har stora årskullar gått ur skolan, och det har påverkat trenden.
Föglö skola kommer att ha 35 elever till hösten varav 5 börjar i ettan och 9 går i högstadiet.
– Det finns ungefär lika många inskrivna på dagis, så det ser ganska lovande ut inför de kommande åren, säger skolföreståndare Marika Eriksson.