En dag i veckan jobbar Bengt Grunér som färjförare. Det betyder att han har tid att göra annat de övriga veckodagarna.
– Det betyder att jag kan ägna mig åt mitt jätteprojekt, Södergårds i Fremmanby. Jag hoppas att jag kan ha det så klart att vi kan bo här till sommaren. Jag har fått pruta på min tidsplan lite, säger han och skrattar.
Glädjen och lyckan lyser i Bengts ögon då han berättar om renoveringen av huset. De välvda taken, dörrar och fönster som han återanvänder, kakelugnar som plockats ner och putsas upp.
– Det bästa jag vet är då jag kan ta cykeln och med fladdrande skjorta skynda mig hit för att arbeta.
Hur kom det sig att ni valde att renovera just det här huset?
– Eftersom jag renoverat dotterns hus i Rangsby för många år sedan ville vi hitta ett hus i närheten. Då fanns detta hus som ett alternativ. Vi är tacksamma att släkten Häggblom låtit oss ta över huset, säger Bengt.
Tidigare bodde familjen Grunér i Rörstorp i Lemland i 25 år.
– Där bodde vi och verkade vid kursgården i 25 år. Även där renoverade vi och skapade med händerna. Jag känner att skapandet tillhör Guds rike och det ger mig så mycket.
Ett annat projekt som Bengt varit involverad i är renoveringen av kursgården på Norrskata i Korpo skärgård.
– En vecka varje vår och höst var vi där. Det pågick också i 25 år.
Rädda det omöjliga
En dag i veckan ägnar Bengt sin tid åt Sunds gamla prästgård där föreningen Den inre oasen håller på att renovera huset till en retreatgård.
– Jag är med på ett hörn och renoverar i den gamla delen av huset, säger han.
Andra stora projekt där Bengt haft en hand med i spelet är renoveringen av Wennströms lanthandel i Vårdö och Mickelsgården i Gottby.
– Jag har en förkärlek för att ta mig an att rädda gamla gårdar som dömts ut. Men det sista stora projektet blir det här, ett hem åt oss.
När köket, sovrummet och badrummet är klara och huset på det sättet går att bo i flyttar familjen Grunér in.
– För salen har jag stora drömmar. Jag skulle vilja göra målningsarbeten både på väggar och tak så det får anstå en tid.
Bengt är också aktiv inom Pingstkyrkoförsamlingen.
– För mig är det ekumeniska samarbetet viktigt. Speciellt pilgrimsvandringarna tycker jag är en viktig del av livet.
S:t Olofs waterway är en vandringsled som Bengt tycker mycket om.
– Den har blivit en succé. Nästan varje helg har vi vandringar till någon kyrka för den som vill prova på att vandra. Förra helgen vandrade vi från Eckerö post- och tullhus till Eckerö kyrka där vi sedan deltog i mässan. Det var väldigt fint, säger Bengt.
En vilodag i veckan
Att umgås med människor och speciellt äldre är något Bengt alltid uppskattat.
– Jag minns att då jag var liten gick jag runt i byn och pratade med de äldre. Det slog mig en dag då jag och frun åkte till kyrkan och passerade några barn som tittade på oss. De tänkte säkert att där åker det där gamla paret till kyrkan. Jag börjar själv bli äldre men själen känns fortfarande ung. Så är det säkert för alla som blir äldre.
Att lyssna till människor med lång livserfarenhet är viktigt för Bengt.
– Man ska inte ringakta det stora kapital av klokhet som de äldre har. De har mycket att tillföra den yngre människan.
Bengt kom tidigt till tro och hans tro har hjälpt honom i många svåra stunder.
– Alla har vi uppförsbackar nu och då och jag har märkt att tron är en otrolig hjälp då det krisar till sig i livet.
Tron har också öppnat många dörrar som Bengt annars kanske aldrig skulle öppnat. Han har kommit i kontakt med så mycket som lärt honom en hel del om hur det är att vara människa.
– Jag har kommit i kontakt med missbrukarvård och själavård. Jag har rest i Ryssland, Rumänien och andra öststater. Sällan har det varit nöjesresor utan det har alltid funnits en orsak till varför jag rest just dit. Där glömmer man sig själv och sina egna små bekymmer när man ser annat. Att sedan komma hem och få ta del av idyllen här gör att man tänker på ett annat sätt.
Bengt har oftast hundra järn i elden men han tycker det är viktigt att ta en vilodag i veckan, söndag. Då laddar han batterierna för nästa veckas arbete.
Finns det något som du inte tycker om? Du är så positiv till allt.
– Det finns saker jag inte alls gillar. Jag är till exempel allergisk mot allt vad datorer heter. Det fjärmar människor från varandra. Gräsmattor är ett konstigt påfund liksom motorsågar som inte startar. Jag har en motorsåg som startar ibland och ibland inte, därför håller jag mig helst till att såga för hand.
Familjen är viktig
Bengt följer också med i vad som händer i världen och på Åland.
– Jag saknar ett KD (Kristdemokraterna) på Åland. Jag tror att ett sådant parti skulle ha en funktion. Att starta ett parti skulle naturligtvis vara en stor grej. Jag har svårt att skilja samhällsbygge från kyrkan. När det är som allra bäst finns det inget område som Guds rike inte omfattar.
Hinner du koppla av några längre perioder då du engagerar dig i så mycket?
– Vi har förmånen att ha en husbil. Varje sommar gör vi en rejäl resa och då kopplar jag verkligen av. Då finns inga krav utan jag kan bara finnas och njuta.
På ön Måsgrund, med släta klippor, martallar och en liten stuga får Bengt också den avkoppling han behöver.
– Dit kommer vi genom att åka kanadensare. Det är rofyllt där och även vägen dit, säger han.
För Bengt är familjen viktig och den har blivit allt viktigare med åren.
– På något sätt krymper ringarna med åren. Det som var viktigt förr blir allt mindre viktigt. Det som man har närmast blir allt viktigare. Jag vill ge mer tid till familjen och min åldrande mor. Jag värderar gemenskapen med dem helt annorlunda i dag.
Han har nu tagit fokus på att få det nya hemmet klart så snart som möjligt för att sedan kunna tillbringa mer tid med det han anser viktigt.
– När gardinerna hänger i fönstren här så knackar de andra sakerna som jag lagt åt sidan på, säger han.
» Födelsedag 60 år
Bengt Grunér
Namn: Bengt Göran Grunér.
Född: Den 8 november 1960 i Vårdö.
Bor: I Kvarnbo, Saltvik.
Yrke: Egen enmans byggfirma, frikyrkopredikant, färjförare.
Familj: Frun Arja, barnen Tabita, Deborah, Daniel, Thomas och Rebecka. Tre barnbarn: Leela, Noah och Ylva.
Intressen: Människor, gamla fordon, helst Mercedes, byggnadsarkitektur, gamla hus, teologi.
Firar: Firar födelsedagen med familjen. Firar sedan med en fest i början av sommaren i samband med dotterns studentexamen.
Nina Eriksson