Det är tredje och sista gången som det ordnas sommarkafé i biblioteket vid Rangsby skola i Saltvik. Malin Åberg berättar att man har haft sommarfika både i juni och juli och att det varit lyckat.
– Det har varit mellan 10 och 15 besökare varje gång. Något färre nu sista gången, säger hon.
Varför valde ni att arrangera detta?
– Eftersom vi under höst, vinter och vår ordnar två olika fikatillfällen i månaden tänkte jag att vi även under sommaren kunde ordna kafé dit personer i olika åldrar kan komma tillsammans.
Vad gör de som kommer, förutom fikar?
– De läser tidningar och tittar på böcker. Barnen pysslar, tecknar och läser. De som kommer brukar stanna ganska länge. Meningen är att de ska kunna umgås en stund. Den sociala biten är viktig.
Malin Åberg berättar att även sommarålänningar hittat till biblioteket tack vare sommarfikat.
– De har alla blivit positivt överraskade och tyckt att det varit en bra idé. Jag tycker att det är roligt att prova på något nytt och med den positiva responsen kanske vi gör likadant nästa sommar.
I och med att skolorna börjar snart kommer de två andra kaféverksamheterna att starta.
– Vi har ett ”Gubbkafé” och ett ”Bibbakafé” en gång i månaden. Det är biblioteket som bjuder på kaffe med dopp. Jag tycker att det är en del av kulturen att de som vill kan samlas här, prata bort en stund, tipsa varandra om böcker eller bara sitta ner och ha trevligt.
Malin Åberg är väldigt glad för att Anna-Lena Norberg-Dahlen startade dessa tillfällen för ett bra tag sedan.
– Det är absolut en verksamhet som är både viktig och välbesökt, säger Malin Åberg.
Biblioteket är till för alla
Att ha ett levande bibliotek dit alla, oberoende av ålder, kan komma för att låna böcker eller bara sitta ner och läsa tidningar eller umgås är viktigt för Malin Åberg.
– Jag har jobbat här i ett år nu och börjar känna mig varm i kläderna. Jag trivs väldigt bra och tycker att det är roligt att jobba på landsbygden. Främst för att man lär känna besökarna på ett närmare sätt och kan då ge tips om saker som kanske intresserar just den personen.
Hon har tidigare bott i både Helsingfors och Åbo men känner i dag ingen dragning till storstan.
– Jag trivs på landet och med människorna här, säger hon.
Har du några egna idéer som du vill förverkliga framöver?
– Jag har inte tänkt så mycket på det ännu. Jag tycker att det fungerar utmärkt. Men just nu håller jag på att konvertera vårt program till RFID-systemet för att vi ska hänga med i utvecklingen. Det betyder att alla böcker vi har ska märkas med etiketter som sedan skannas in i datorn.
Malin Åberg har förverkligat några idéer tidigare. Bland annat ordnades det under sportlovet sysselsättning för de barn som var hemma.
– De fick komma hit till biblioteket och vika origami. Det kom otroligt många barn hit och även några vuxna. Det var roligt.
Har ni många besök på biblioteket?
– I fjol hade vi cirka 3.900 besök under året. I år, fram till den sista juli, har vi haft nästan 2.900 besök så jag tror att vi kommer att slå fjolårets besöksstatistik. Vi har aktiva låntagare i Saltvik.
Är det många barn och ungdomar som lånar böcker?
– De läser också mycket. Eftersom skolan är här vägg i vägg kan eleverna kila in och låna när de vill. Från skolan i Ödkarby kommer de en gång i månaden. De är duktiga på att låna böcker.
När Malin Åberg skannat klart alla böcker ska hon börja fundera på om det är något mer man kan hitta på att göra.
– Vi får se vad det blir. Än så länge tycker jag att vi har ett bra system här.