Sedan början av augusti är Charlotta Solax ny organisationssekreterare vid Ålands synskadades förening och sedan mitten av augusti är Maria Åbonde ny på posten som it- och taltidningsstöd i föreningen.
– Vi är båda nya i föreningen och försöker nu sätta oss in i arbetet samt lära känna medlemmarna och höra med dem vad det är som de anser att de behöver, säger Charlotta.
Hon har haft denna typ av jobb tidigare bland annat vid Marthadistriktet och vid Leader Åland.
Senast har hon jobbat som chaufför och handledare på Emmaus Åland.
– Jag blev permitterad i våras och tänkte att jag skulle studera systemvetenskap och ta det lite lugnt. Men det blev inte lugnare. Då jag såg den här tjänsten vid Ålands synskadade sökte jag den och fick den. Jag tycker att det ska bli väldigt intressant att hjälpa till att uppmärksamma de synskadades situation i samhället, säger Charlotta.
Maria Åbonde ska i sin tur hjälpa medlemmar med olika former av it-stöd.
– Det har funnits i föreningen tidigare men då mest varit inriktat på taltidningen. Nu är det meningen att jag ska hjälpa medlemmarna att komma i gång och använda annan teknisk utrustning som finns för synskadade, säger Maria.
Maria jobbar 50 procent av heltid i föreningen och tycker att det ska bli intressant.
– Jag har jobbat över 20 år inom branschen. Mestadels med mjukvaror och inte så mycket med användarstöd. Men det ska bli roligt att få hjälpa till och se vilka hjälpmedel som passar de olika medlemmarna. Att minska det digitala utanförskapet är viktigt, säger Maria.
Nosar reda på lösningar
Charlotta har redan märkt att det är många som ringer till föreningen då de får problem med synen.
– Alla kanske inte uppfyller kraven på att vara synskadad men de känner att de inte får den hjälp som de behöver. En del är på väg att få sämre syn, andra kan ha tillfällig synnedsättning och ibland ringer också anhöriga och är oroliga, säger Charlotta.
Hon ser på det sättet att föreningen är viktig trots att det är en liten förening.
– Vi har lite över 100 medlemmar, säger hon.
Vilket är ditt viktigaste jobb Maria?
– Att med varsam hand aktivera och få medlemmarna nyfikna på den nya tekniken. Allt är personbaserat och det finns många olika hjälpmedel. Det gäller att hitta det hjälpmedel som är rätt just för den personen.
– Maria är också väldigt bra på att nosa reda på olika lösningar till medlemmarnas problem med tekniken, säger Charlotta.
Båda jobbar tätt tillsammans för medlemmarnas bästa.
– Jobbet är både spännande och utmanande, säger Maria och får medhåll av Charlotta.
En trygg plats
Både Maria och Charlotta hittar man i föreningens lokal Ankaret i Mariehamn. Där ordnar man också sammankomster av olika slag.
– Ankaret ska vara en trygg plats att komma till, säger Charlotta.
Hon hoppas också att man i framtiden kan ordna kurser i lokalen.
Vad har ni för verksamheter nu?
– Borstbindning, månadsträffar och simning. Men vi hoppas på att kunna börja med boccian igen. Den är efterlängtad.
Medlemmarna har tidigare spelat boccia på Ankaret men då har man hela tiden måst flytta undan bord och stolar.
– Nu hoppas vi att vi kan hitta någon samarbetspartner så vi kan få igång spelandet igen, säger Charlotta.
Hon önskar att man även kunde hålla på med mer uppsökande verksamhet som till exempelvis vid äldreboenden.
– Just nu kan vi inte det, säger Charlotta.
Har ni några fler visioner för framtiden?
– Jag skulle önska att vi kunde ha trivselkvällar eller trivselkaffe där medlemmarna bara kunde komma hit, sitta ner och umgås. Sedan skulle jag också vilja ordna en mörkermiddag tillsammans med någon krögare. Det skulle vara trevligt. Då kunde medlemmarna samtidigt visa hur det är att leva med en synskada, säger Charlotta.
Viktigt arbete framöver är också att visa på olika svårigheter en synskadad kan möta i samhället.
– Vi vill vara ett öppet samhälle men det är inte alltid så bra planerat för synskadade. Ta till exempel ”gatupratare” (reklamställningar) på trottoarer, vita handfat på en vit bänk. Ja, det finns mycket som man kunde tänka på, säger Charlotta fundersamt.
Nina Eriksson