Som ettåring flyttade Niclas Fagerlund med familjen från Nagu till Åland. Hans pappa hade fått arbete i Godby.
– Vi bodde på Åland i två år innan vi flyttade tillbaka till Nagu. Jag har minnen från den tiden, bland annat gården i Saltvik där vi bodde. Eller om jag skapat mig minnen efter att ha hört olika berättelser, säger han.
Tillbaka i Nagu gick Niclas Fagerlund i låg- och högstadiet i Nagu, förutom årskurs sju som han gick i Korpo medan skolan i Nagu byggdes klart. Eftersom han inte visste vad han ville göra efter högstadiet började han studera i gymnasiet i Pargas.
– Jag gick inte ens ett år där innan jag kom på att det var idrott jag ville hålla på med. På hösten började jag studera vid Norrvalla i Vörå där jag var i två år innan jag fortsatte till Solvalla och utbildade mig till ridinstruktör.
Efter att han studerat klart var han i armén. Då hade han redan fått ett arbete som idrotts- och ungdomssekreterare i Korpo.
– Jag fick börja med tjänstledighet så att jag kunde göra klart armén. Sedan jobbade jag i Korpo fram till sista juli 1998. Jag sökte om tjänstledighet och flyttade till Åland med min dåvarande flickvän.
Niclas Fagerlund sökte en tjänst som gymnastiklärare i Godby högstadieskola men han fick inte den tjänsten.
– I stället ringde de upp och frågade om jag kunde tänka mig att jobba som slöjdlärare. Det tackade jag ja till eftersom jag är intresserad av träslöjd eftersom jag nästan är uppvuxen i ett snickeri.
Sommarjobbet blev ordinarie arbete
Niclas Fagerlund jobbade som lärare i två år i Godby högstadieskola men han hade också timmar som slöjdlärare i skolorna i Rangsby och Ödkarby i Saltvik.
– På sommarlovet kände jag att jag ville göra något och fick då jobba på Ålands Lås med Richard Lundberg. Jag fick förfrågan om jag ville stanna kvar efter den första sommaren men jag kände att jag ville vara kvar i skolvärlden ännu två terminer eftersom jag lovat.
Följande sommar började Niclas Fagerlund på Ålands Lås och fortsatte sedan arbetet där som låsmontör och försäljare i butiken.
– Det var ett omväxlande och roligt arbete. Men i januari-februari när jag stod ute i snö och kyla och monterade lås kände jag att jag ville göra något annat. På lunchrasten läste jag att de sökte reservdelsförsäljare till Håwe-bil. Jag åkte dit och pratade och det slutade med att jag fick jobbet.
Niclas Fagerlund jobbade sedan även med garantihandläggning, sålde bilar och blev även personalansvarig.
I september 2011 slutade han på Håwe-bil. Han hade blivit kontaktad av Ålands Lås som sökte en vd.
– Jag tackade ja. Den tiden är den mest lärorika och jag lärde mig mycket som jag har nytta av i dag.
Sedan hörde Håwe-bil av sig igen och undrade om jag ville komma tillbaka.
Niclas Fagerlund blev erbjuden jobbet som vd och den 1 januari 2013 började han arbetet.
– Det var lite utmanande att ha ägaren som anställd men det fungerade väldigt bra. 2018 köpte jag bolaget tillsammans med två kompanjoner och vi försöker hålla kvar den familjära känslan och att både anställda och kunder ska känna sig väl bemötta, säger han.
Alltid varit idrottsintresserad
Niclas Fagerlund ser arbetet också som en hobby och han har inget emot att arbeta även hemifrån om det behövs.
På fritiden handlar mycket om idrott i olika former till snickerier och båtliv.
– Jag har alltid varit idrottsintresserad. Redan före skolåldern skidade, orienterade och friidrottade jag. Men den största passionen blev ishockey. Tyvärr måste jag sluta med ishockey när jag började i Norrvalla eftersom förbindelserna var så dåliga och jag hade inget körkort.
Det var då och där som han började spela fotboll. Det var en ren slump egentligen. Skolan skulle delta med ett lag i skolmästerskapen och de hade ingen målvakt. En lärare frågade Niclas Fagerlund om han kunde tänka sig att ställa upp.
– Jag sa ja och det gick ganska bra för oss. Jag flyttade sedan till fotbollslinjen och fortsatte som målvakt.
Sedan gick det snabbt. Han spelade till en början med Pargas A-juniorer men fick sedan spela med Pargas IF:s herrlag när de steg från division två till division ett.
– Sedan spelade jag med Pargas fram till 1998 när jag flyttade till Åland. Jag blev utlånad till Hammarlands IK och spelade med dem fram till de sista tre omgångarna då de behövde mig i Pargas IF.
Tillbaka på Åland blev det spel med IF Finströmskamraterna och sedan Saltviks IF Fram.
– Jag kände att det blev lite mycket eftersom barnen var små så jag slutade. Efter ett uppehåll frågade Marco Johansson om jag kunde tänka mig att bli fotbollsdomare. Jag gick en kurs och sedan började jag döma.
Löpningen har blivit ett intresse
I dag är Niclas Fagerlund inte lika aktiv domare som tidigare men ställer upp när det är kris.
– Jag tycker att det är viktigare att de yngre domarna får döma. Men jag tycker att det är roligt att vara domare när de minsta spelar. Då har man möjlighet att lära spelarna lite vad fotboll går ut på. Man får vara mer en lekledare.
I stället är det löpningen som blivit det största intresset för Niclas Fagerlund och 2019 deltog han i sitt första maraton.
– Det blev inte som jag tänkt. De sista 20 kilometerna blev en riktig kamp. Men efter efter det lade jag upp ett mål att i alla fall en gång springa under fyra timmar.
Med det i åtanke fortsatte han att träna och deltog sedan i Helsingfors maraton. Men missade fyra timmar med 18 minuter. Han klarade inte målet i nästa lopp heller men i Helsinki city run i våras klarade han fyratimmarsgränsen med råge.
– Men det roligaste loppet att springa är Kanonloppet. Arrangemanget är bra och banan är lagom utmanande. I höst ska jag försöka slå mitt personbästa för något mål måste jag ha.
När han inte springer har Niclas Fagerlund annat han pysslar med. Allt från snickerier till att ta hand om trädgård och båt.
– Det finns alltid något att göra och lära sig så länge man lever. Mitt motto är att försöka lära mig något nytt varje dag.
» Födelsedag 50 år
Niclas Fagerlund
Namn: Niclas Fredrik Jarlsson Fagerlund.
Född: Den 15 augusti 1973 i Nagu.
Bor: I Bamböle, Finström.
Yrke: Vd.
Familj: Frun Miina, de tre utflugna döttrarna Julina, Natalie och Moalie.
Intressen: Idrott, musik, båtliv, snickra.
Firar: Firar med öppet hus lördagen den 19 augusti mellan klockan 13 och 16 hemma i Bamböle. På kvällen firas det i goda vänners lag.