Två herrar har dykt upp vid samlingshuset i Jomala för att höra sig för och få information om stavgång. Lotta Baarman är snabb på att inviga herrarna i allt vad som har med stavgång att göra.
– Jag kom hit för att jag ville veta hur man ska komma i gång och vad man ska tänka på, säger Gustav Stude.
– Jag har skidat tidigare och är van att använda skidstavar. Inte vet jag om jag kommer att börja med stavgång men jag kan i alla fall prova hur det känns, säger Ragnar Grönlund.
Lotta plockar fram sina egna stavar och börjar berätta om fördelarna med stavgång och vad man ska tänka på.
– Det är lätt att börja med stavgång. Men många gånger tänker vi för mycket då vi ska börja. Som till exempel var man ska placera staven då man går, säger Lotta.
Hon brukar då ge rådet att först spänna fast stavarna runt handleden och bara låta dem hänga där då man börjar gå.
– Sedan kommer armarna naturligt med då man får upp farten och då kan man ta tag i stavarna och gå vidare. Det blir en helt naturlig rörelse, säger Lotta och visar.
Gustav undrar varför man ska använda stavar under promenaden och vad fördelarna med stavar egentligen är.
– När man använder stavar aktiverar man hela kroppen, dessutom ger de ett visst stöd. Man kan också tycka att det är lättare att gå med stavar eftersom de ger en viss trygghet, speciellt om man är äldre, säger Lotta.
Passande stavar
Lotta tar fram sina stavar och berättar att det är väldigt viktigt att ha stavar i rätt längd.
– De får inte vara för långa, då är det bättre att de är lite för korta. När man köper stavar är det viktigt att man provar dem först. Man ska ha armen i 90 graders vinkel då man håller i staven, säger hon och visar.
En annan viktig sak är att det ska finnas en handske eller rem på staven så att man kan fästa den runt handleden.
– Det är inte meningen att man krampaktigt ska hålla i staven utan den ska finns där, bekvämt i handen medan man går. Dessutom ska man se till att det finns en pigg på staven som är väldigt bra då man går i sand, på spånbana eller i skogen.
Men då man går på asfalt är det bra att sätta ett par ”tassar” över piggarna för att dämpa ljud och eventuell skakning i armen.
– Man kan köpa stavar som är justerbara men tycker man att stavgång är något som man verkligen vill ägna sig åt rekommenderar jag att man köper stavar som inte är justerbara. De justerbara stavarna vill släppa lite då man använt dem länge.
Lotta berättar också att promenaden med stavar blir ungefär 40 procent mer effektiv då man använder stavar.
– Man får dessutom rejäl rörelse i axlar, bröst och rygg. Ja, hela kroppen används på ett annat sätt fast man inte tänker på det.
Ett helt gympapass
Lotta tar fram stavar åt Gustav och Ragnar så de får prova på hur långa stavar de ska ha.
– Nu börjar ni med att gå och låta stavarna bara hänga med efter er. Sedan då ni känner att ni kan ta tag i stavarna gör ni det och bara fortsätter att gå, säger hon.
Gustav går i väg men stannar till och börjar fundera på hur han ska sätta ner stavarna.
– Det är det där jag pratade om tidigare. Vi funderar för mycket. Det är bara att gå och titta framåt, resten kommer automatiskt, säger Lotta.
– Det här känns lite som att skida, säger Ragnar och stakar iväg.
Lotta berättar också att man bra kan använda stavarna till annat.
– Man kan stanna upp och göra ett litet gymnastikpass i skogen. Använda dem som hjälpmedel då man gör olika styrkemoment. Eller så kan man använda dem då man vill träna rörlighet.
Hur känns det nu då ni provat på stavgång?
– Jag tycker att det känns bra. Det skulle vara roligt om man kunde vara en grupp som gick ut tillsammans, säger Gustav.
– Det är säkert nyttigt och man känner dessutom att man får lite stöd av stavarna, vilket är bra då man blir äldre och balansen försämras, säger Ragnar.
Lotta tycker att det skulle vara en bra idé att starta en grupp som kunde samlas en gång i veckan för att gå tillsammans.
– Vi får se vad vi kan göra.
Hon hoppas att fler vill komma med och testa på stavgång och säger att den som är intresserad kan kontakta henne.
Nina Eriksson