Ålands lucia heter Tindra Karlsson, hon är 18 år gammal och uppvuxen i Ytterby i Jomala. Lucian sprider ljus och skönsång tillsammans med tärnorna Emilia Strandvik (Jomala), Klara Westerholm (Mariehamn), Smilla Påvall (Mariehamn), Elin Lindholm (Vårdö), Fanny Jörgensen (Mariehamn) och Emma Sahlin (Geta).
Utnämningen av Ålands lucia sker i regi av Folkhälsan, och när Ålandstidningen kommer hem till kampanjledaren Alexandra Walk-Liljeroos i Saltvik har luciagruppen precis fått veta att det är Tindra Karlsson som blivit utsedd att bära ljuskronan. När hon hörde sitt namn gick det inte att hålla tårarna borta.
– Jag är väldigt förvånad, glad och tårögd. Jag har inte hunnit smälta det. Jag gick in med inställningen att det är jättestort att bara vara här som en av sju. Men det är klart att jag alltid har drömt om att vara lucia. Jag ser fram emot hela upplevelsen, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppas att dagen ska bli fin. Lucia är en väldigt viktig tradition på Åland, jag hoppas att många njuter av dagen. Vi ska uppträda och sjunga på så många ställen som möjligt.
Att ta sig an det ärofyllda uppdraget är nervöst.
– Jag får förbereda mig genom att sjunga mycket. Vi har varandra i gruppen, de är ett jätteviktigt stöd, säger hon.
De första Tindra Karlsson ska berätta nyheten för är sina föräldrar Emma-Lina och Bosse Karlsson.
– Det kommer nog ännu mer tårar när jag kommer hem, säger hon.
Bra insamling – trots ekonomiskt svåra tider
Luciakampanjen har pågått under november, temat för insamlingen är att stöda barnfamiljer på Åland som är i en svår livssituation.
– Folk har varit givmilda i år, konstaterar luciakommitténs ordförande Gunilla G Nordlund.
– Antalet röster ligger i linje med tidigare år, bidraget är lite högre än förra året. Vi tolkar det som att de som har möjlighet i de här tiderna har velat bidra, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Höstkonserterna med luciagruppen har varit välbesökta. Den första konserten hölls i Getas kyrka för tre veckor sedan, då var det nervöst. När gruppen sjöng på lillajulmarknaden på Jan Karlsgården i lördags fick de höra att det var deras bästa framträdande hittills.
– Och ändå var det bra i Geta, säger musikansvariga Pipsa Juslin.
– Det har varit en jättefin tid. Gruppen har gjort en stor utveckling, inte bara sångmässigt utan också som team. Det är fantastiskt att följa en grupp som blir väldigt tajt och har gemenskap, säger Alexandra Walk-Liljeroos.
Så tycker luciagruppen
Luciagruppen håller med.
– Det har varit jättekul att lära känna varandra. Först var det nervöst att uppträda, nu när man blivit mer van känns det kul och som något man kan njuta av, säger Klara Westerholm.
Hon berättar att hennes farmor Dolores Westerholm, som var lucia 1956, och hennes tärnor än i dag brukar ha kontakt med varandra varje år vid lucia.
– Så tror jag det blir för oss också, säger Fanny Jörgensen.
Innan luciadagen den 13 december väntar ännu några uppträdanden, bland annat en konsert för föreningen De Utvecklingsstördas Väl (DUV) på Smakbyn på fredag.
– Det ser jag särskilt fram emot, jag vet att det är några klienter som ska komma, säger Elin Lindholm som jobbar på ett av KST:s (Kommunernas socialtjänst) boenden.
Men den stora upplevelsen blir luciadagen, förväntningarna är att det blir intensivt, pirrigt och roligt. En fullspäckad dag med uppträdanden väntar innan den fullbordas med den traditionsenliga kröningen och konserten i Sankt Görans kyrka i Mariehamn.
– Det blir en känslosam dag, säger Emilia Strandvik.