Saga Lindholm är född och uppvuxen på Simskäla, Vårdö. Hon gick i skola i Vårdö och sedan i Godby högstadieskola innan hon valde att börja studera i Ålands lyceum.
Varför valde du Ålands lyceum?
– Jag har alltid gillat skolan. Dessutom har jag vänner som gick i lusse redan och så var det många andra som också valde att studera där. Det blev ett naturligt val för mig.
Efter studenten har Saga Lindholm planer på att studera till sjuksköterska eller föstavårdare.
– Jag vet ännu inte om jag ska ta ett sabbatsår och studera vid någon folkhögskola eller söka direkt till sjukvårdsutbildningen. Då har jag att välja på Åbo, Helsingfors eller Vasa. Men det är öppet ännu.
Varför en sjukvårdsutbildning?
– Jag har alltid tyckt att det skulle vara intressant att jobba på sjukhus eller inom ambulansen. Vård har lockat mig länge och jag har jobbat på äldreboendet i Vårdö och känner att det är det jag vill göra.
Saga Lindholm har redan skrivit studentskrivningar i religion, tyska, biologi, modersmålet och engelska.
– I vår ska jag skriva lång matematik. Kanske också fysik och kemi men det kan också bli att jag inte skriver kemi och fysik alls.
Saga Lindholm har ett lite lugnare tempo nu i trean än vad hon hade i de två första klasserna. Det betyder att hon kan jobba 30 procent som studentarbetare inom studentmissionen.
Vad gör du där?
– Vi ordnar ungdomssamlingar och diskussionsgrupper. Jag trivs väldigt bra med det.
Bakar och jagar
På fritiden ägnar sig Saga Lindholm åt att vara i skog och mark. Hon jagar rådjur tillsammans med jaktlaget på Simskäla.
– Jag tog jaktkort 2019 och har jagat sjöfågel och rådjur sedan dess. Men jag sitter inte i jakttorn utan jag jagar helst med hund.
Saga Lindholm är den yngsta i jaktlaget och oftast den enda tjejen som är med och jagar.
– Jag tycker att det är trevligt att umgås med den äldre generationen i jaktlaget. Att sitta tyst och lyssna. Bara andas och vänta är jätteskönt. Tidiga morgnar ute på en holme i skärgården är också nästan oslagbart.
Men det är inte bara jakt som lockar på fritiden utan hon ställer sig gärna och bakar matbröd.
– Sedan är jag gärna ute i skogen och plockar svamp. Jag tycker om att vara ute i naturen.
Hemma på Simskäla finns det kor och höns som Saga Lindholm hjälper till att fixa hagar till och mata djuren.
– När jag var yngre kunde jag namnen på alla kor men det kan jag inte längre. När jag blir äldre vill jag gärna bo på Simskäla och ha djur som hobby. Kanske någon ko, höns och får som håller hagarna betade.
Hon känner sig rotad på Simskäla och är intresserad av det gamla skärgårdslivet.
– Jag har under fyra somrar jobbat som guide i Anni Blomqvists författarhem och det har varit väldigt intressant. Det har varit ett ganska stort intresse och det kommer att bli större efter att den nya filmen om Stormskärs Maja kommer.
Sjunga för äldre och sjuka
Saga Lindholm har studerat vid Ålands musikinstitut sedan hon var sju år.
– Jag ville spela trumpet men fick börja med fiol eftersom man skulle vara nio år för att spela trumpet. När jag blev nio började jag också spela trumpet.
Men efter ett tag tyckte hon att det blev långt att pendla mellan Simskäla och Mariehamn för att spela instrumenten.
– Jag hoppade av när jag var tolv år och gjort det första nivåtestet. Jag spelar fortfarande trumpet hemma men efter att jag lärt mig spela gitarr blir det oftast att spela det. Gitarren kan jag ta med vid behov.
Saga Lindholm är inte sångskolad men hon har sjungit i kör.
– Jag tycker om körsång och att sjunga i stämmor är jätteroligt. Det ska bli så roligt att sjunga olika stämmor med luciagruppen.
Att få vara med i årets luciakampanj tycker Saga Lindholm att känns jättebra.
– Jag ser fram emot att åka runt och sjunga till olika ställen. Jag skulle önska att vi åkte till Vårdös äldreboende för de skulle bli jätteglada.
Trots att Saga Lindholm ser fram emot uppträdandena är hon lite nervös för solosången.
– Det blir nog pirrigt i magen men jag tror att det går helt okej.
Om du fick välja en solosång, vilken skulle det bli?
– ”Stormskärs Maja”. Den är fin och passar mig. Jag sjunger lite på den sången nu och då men jag har också spelat den på trumpet.
En viktig orsak till att Saga Lindholm ställde upp i luciauttagningen var insamlingen.
– Den är väldigt viktig för mig. Om den inte var det skulle jag inte känna mig bekväm med att ställa upp, men gör man det för en bra sak så motiverar det mig, säger hon.
» Personligt
Saga Lindholm
Namn: Saga Maria Mikaelsdotter Lindholm.
Ålder: 18 år.
Bor: I Vårdö.
Gör: Studerar i klass tre i Ålands lyceum.
Familj: Mamma Lena, pappa Mikael, storasyster Elin och hunden Myran.
Intressen: Natur och miljö, djur, bakning, musik.
Vad betyder lucia för dig?
– Jag brukar inte åka in och se på luciatåget. Men som yngre gick vi och lussade hos grannarna. Lucia är en trevlig högtid eftersom det behövs ljus och glädje under den mörka årstiden.