Under söndagen blev det klart vem som är Ålands lucia 2021: Sofia Eriksson från Jomala. Beskedet fick hon tillsammans med den övriga luciagruppen vid lunchtid.
– Det känns jättebra. Jag är så glad.
När Ålandstidningen träffar henne har det bara gått en kvart sedan beskedet.
– Det kom verkligen som en överraskning. Jag är ännu lite tagen och håller på att samla mig.
Vem som blivit Ålands lucia blir officiellt när den här tidningen publiceras på söndagskvällen och fram tills det ska medlemmarna i luciagruppen egentligen hålla det hemligt. Till sina närmaste tillåts de ändå berätta.
– När jag kommer hem ska jag berätta för mamma och pappa. De blir nog jätteglada, säger Sofia Eriksson.
En fin tradition
Lucia är en tradition som betyder mycket för Sofia Eriksson.
– Jag har alltid tyckt att lucia är lite magiskt. Det är gemenskap, och glädje och jag ser så mycket fram emot att få sprida det med ljus och musik. Att få vara lucia har varit en dröm sedan jag var liten.
Samtidigt säger hon att lucia är mer än bara en fin tradition.
– Den har en mycket större betydelse än så. Insamlingen är också väldigt viktig.
Mest ser hon som sagt fram emot hela resan tillsammans med sina tärnor.
– Ja, det ska bli så mysigt att få åka runt hela gruppen tillsammans. Men visst ser jag också fram emot ögonblicket kring kröningen i kyrkan. I stunden lär jag säkert vara ganska trött, men också väldigt glad.
Känner samma sak
Tillsammans med sin tärnor ska Sofia Eriksson under de kommande veckorna nu sprida ljus och glädje över hela Åland, och särskilt den 13 december då det traditionsenliga luciatåget går. Tärnorna är: Maja Hallbäck, Tilde Öhman, Maya Llorens Karlsson, Irma Gunell, Moa Larsson och Emilia Sandvik.
– Jag tror att vi alla känner samma sak. Vi är taggade och ser väldigt mycket fram emot att göra det här tillsammans. Och vi alla är väldigt nöjda med Sofia som lucia, säger Irma Gunell.
– Jag är så oerhört tacksam och glad över att jag får göra det här tillsammans med den här gruppen. Det kommer att bli en unik upplevelse, tillägger Sofia Eriksson.
I stadshusbacken
För gruppen väntar nu hårda sångövningar inför luciadagen den 13 december och vad gäller själva firandet återgår man i år till mer normala former efter fjolårets digitala pandemifirande. Det betyder bland annat en öppen kyrka den 13 december. Kröningen streamas samtidigt till en skärm på Torget och efter kyrkan går ett traditionsenligt tåg till stadshusbacken.
– Det blir fokus på stadshusbacken i år. Vi ser en väldigt stämningsfull bild framför oss när luciagruppen går ner för trappan i stadshusbacken, säger luciakampanjledaren Alexandra Walk-Liljeroos.
Samtidigt fortsätter luciainsamlingen som är en insamlingskampanj via Folkhälsan. De insamlade luciamedlen används för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag.