Runt bordet i Mellersta Finströms marthaförenings lokaler i Breidablick i Finström sitter 18 marthor. Det är dags för månadsmöte och en hel del står på agendan.
– Vi ska också ta oss tid för att lära oss att knyta makramé. Det är Margaretha Brändström som ska visa hur man knyter en ampel, säger Hedvig Eriksson, föreningens ordförande.
De som är på plats har alla varit marthor en kortare eller längre tid och de flesta vill gärna försöka lära sig att knyta makramé. Kaffebordet är uppdukat med bröd, pålägg av olika slag, äppelkaka, vita pepparkakor och melon som Ros-Marie Jansson odlat.
Hedvig Eriksson berättar om ett projekt som Marthaförbundet har som heter ”Matlust”.
– Det ska sträva till att väcka äldre personers matminne och samtidigt förena människor runt mat och därmed också minska känslan av isolering. Jag kan skicka runt några handböcker som vi fått och så kan den som är intresserad kanske komma på något man kan göra, säger Hedvig Eriksson.
I handboken har man sammanställt olika saker som kan inspirera marthaföreningar och andra som vill ordna verksamhet för seniorer.
– Jag tycker att det skulle vara roligare att ta med sig någon ut och äta i stället. Speciellt om man mestadels sitter hemma ensam, säger Margaretha Brändström.
Britt-Marie Eriksson bläddrar i handboken och ropar till då hon hittar ett recept på kaffeplättar.
– Det här har jag gjort flera gånger men då har jag inte använt gräddfil utan surmjölk. Det blir jättegott. Sedan kan man rulla plättarna i lite sylt så blir de ännu godare, säger hon och skrattar.
Allt går i cykler
En hel del matminnen kommer till ytan och det är flera runt bordet som ätit kaffeplättar.
Efter att kaffet är uppdrucket och tilltugget svalts är det dags att knyta makramé.
Margaretha Brändström delar ut garn till dem som vill prova att knyta de vanligaste knutarna.
– Man kan använda bomullsgarn men det fastnar mycket lättare än vad makramégarn gör, säger hon.
Makramégarn finns att köpa i olika färger och tjocklek.
Varför har makramé blivit populärt igen?
– Jag vet inte men allt går i cykler. Nu är det dags för makramé igen. Några nya knutar har tillkommit men det är fortfarande samma teknik. Det finns två vanliga knutar och en del andra. Den finaste är Josefinknuten tycker jag, säger Margaretha Brändström och visar hur man knyter den.
Trots allt är det inte många runt bordet som tidigare knutit makramé. Nu passar en del på att lära sig något nytt. En del funderande blir det innan knutarna sitter som de ska.
– Är det någon som vill knyta en ampel? säger Margaretha Brändström.
Några damer räcker upp handen och Margaretha Brändström klipper till lagom långa garnbitar till dem och sedan får hon gå runt till alla och visa hur de ska börja.
– Det här kommer att ta sin lilla tid, säger Linda Båskman.
– Vi kan fortsätta en annan gång om ni inte blir klara, säger Margaretha Brändström.
Ingredienser till kaffeplättar
En burk gräddfil, två teskedar soda, ett ägg, 1,5 dl socker och tre dl mjöl.
Blanda gräddfil och soda i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Hetta upp en plättlagg på medelvärme. Tillsätt smör och stek tills plättarna fått färg.
FAKTA
Makramé är en teknik där man med snören gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. Makraméknytning var en vanlig sysselsättning bland sjömän under 1800-talet. Bland annat tillverkas fransar i makramé. Man kan även tillverka dekorativa föremål, både till nytta och prydnad, som till exempel korgar, väskor, band, handtag och smycken. Tekniken har sitt ursprung i Medelhavsområdet varifrån den i början av 1800-talet spred sig över Europa. (Källa: Wikipedia)