Simon Wiklund är född och uppvuxen i Öja som ligger cirka 12 kilometer utanför Gamlakarleby i Finland. Där bodde han med familjen till hans mamma fick arbete på Åland.
– Då hade jag gått första året i lusse och fortsatte sedan mina studier vid Ålands lyceum. Sommartid åkte jag tillbaka till Öja men valde sedan att bosätta mig här efter att jag gjort militären. Jag slapp undan med sex månader som tur var. Det var inget för mig, säger han.
Vad hade du för yrkesplaner?
– Egentligen hade jag inte några planer. Därför valde jag att gå i lusse. Efter militären hade jag en del ströjobb tills jag ingick ett läroavtal för att bli rörmokare.
Samtidigt blev han tillsammans med Mirjam som han känt sedan tidigare.
– I dag är vi gifta och har två barn.
Efter att läroavtalet var klart började han satsa på egen firma.
– Jag har inte alls jobbat som rörmokare. Men det gick inte heller så bra med den egna firman eftersom den gick i konkurs. Sedan cirka tre år tillbaka jobbar jag som reservdelsförsäljare och trivs bra med det. Jag har bra kollegor och ett varierande arbete, säger han.
På fritiden är det främst vikingaliv och vikingabyn i Saltvik som upptar hans tid.
– Jag är med i Fornföreningen Fibula och Holmgers Hird som är föreningens fightinggrupp. Jag blev intresserad av vikingafighting när jag såg dem på en köpmannamässa.
Simon Wiklund åkte för att prova på fighting med Holmgers Hird och sedan dess har han varit med.
Sällan skador i fightingen
Det är inte bara själva fightingen som intresserar Simon Wiklund utan också allt annat runt omkring. Som att arbeta i vikingabyn och delta i fornföreningens aktiviteter.
Hur ofta tränar ni?
– Träningar har vi en gång i veckan och talkoarbete en gång i veckan. Sedan kan det bli andra saker som gästabud som ska ordnas. Företag och grupper kan komma hit för shower eller för att prova på någon vikingasport. Vi kan nästan ordna det mesta som man vill ha, säger Simon Wiklund.
Är risken stor att man skadar sig under fighterna?
– Det kan se brutalt ut men det finns träffzoner där slagen ska ta. Dessutom har vi skydd. Vi har olika rustningar, brynjor och handskar. Sedan har vi också en del skydd under kläderna, suspensoar används av alla. Den värsta skadan jag har varit med om under mina tio år är att någon råkat ut för en spricka i tummen.
Med all utrustning och skydd på sig kan det bli ganska tungt att fightas.
– Det kan vara runt 20 kilo man har på sig under en fight. Det blir tungt i längden, säger han.
När man ser på en fight kan det för de flesta se ganska oorganiserat ut. Men det finns som sagt regler.
– Det finns olika regler och olika träffzoner. Om man tänker sig en träffzon där en person har t-skjorta och shorts på sig så ska man slå varandra inom den zonen. Träffas man inom zonen räknas det som att man är död.
Chiliodlingen tar sin tid
Simon Wiklund berättar att det är ett större intresse i Sverige för fighting än det är i Finland.
– I Finland finns de flesta fightinggrupper längs kusten, från Uleåborg till Helsingfors med totalt cirka 150-200 aktiva. I Sverige är grupperna utspridda runt hela landet och där finns ungefär 300-400 aktiva.
För finska grupper är vikingamarknaden på Åland högtiden på året och de kommer gärna och deltar. Men även grupper från Sverige kommer för att leva vikingaliv och strida.
– Det är verkligen en uppsluppen stämning på marknaden. Det är kul.
Förutom vikingaliv håller Simon Wiklund på med chiliodling.
– Jag gillar chili och odlar flera olika sorter i olika styrkor. Jag gör egna chilisåser som jag använder i matlagningen men som jag också säljer. Jag hittade ingen vettig chilisås som jag ville använda. Antingen smakade de bara starkt eller kemiskt. Nu har jag lagat egna i fyra olika styrkor.
Den chilisås som Simon Wiklund själv tycker är bäst och som han använder dagligen heter Sweet Quarantine.
Simon Wiklund odlar chilin i växthuset hemma på gården. En del plantor övervintrar han inomhus.
– Jag klipper ner dem och ger dem lite extra ljus och vatten mellan varven så att de överlever. I år kommer jag inte att övervintra så många plantor. Men nästa års plantor har jag redan sått och de är på väg upp.
Vikingalivet för Simon Wiklund är egentligen ingen hobby utan mer en livsstil.
– Jag hoppas att jag kan hålla på med detta länge. Hela familjen är med i detta och det är roligt för då gör vi samtidigt saker tillsammans.
» Födelsedag 40 år
Simon Wiklund
Namn: Simon Lars Viktor Wiklund.
Född: den 19 oktober 1982 i Gamlakarleby.
Bor: I Kvarnbo, Saltvik.
Yrke: Reservdelsförsäljare på BoBil Ab.
Familj: Frun Mirjam, barnen Ylva och Wilma.
Intressen: Vikingaliv, chiliodling.
Firar: Firar inte.