Sedan mitten av mars fram till början av september har Folkhälsan på Ålands familjekafés verksamhet varit lagd på is.
– Vi öppnade igen i början av september men på grund av corona med en begränsning hur många som kan komma per gång, säger ledaren Ingeborg Lindeman.
En annan skillnad är också att man nu behöver anmäla sig till Folkhälsan på Åland, senast klockan 12 samma dag som kaféet hålls öppet.
– Vi tar nu emot tio föräldrar plus barn. Man kan även ställa sig i kö ifall någon som fått plats får förhinder. Men det betyder också att man bör avboka om man inte kan komma. De som kommer hit går inte heller in genom huvudingången utan via dörren från altanen, säger Ingeborg.
Tidigare hade man emellanåt olika teman på träffarna men det kommer man inte att ha nu under hösten.
– Då tar vi bort en plats för en förälder och det vill vi inte, säger Ingeborg.
– Men ibland diskuteras olika teman i alla fall. Det kan vara allt från resande till nattsömn, säger Carola Törnqvist som kommit med sina barn till kaféet under flera terminer och även hoppat in som ledare vid behov.
I dag har hon en bok med sig ”Stora boken om barn och mat” som Carola tror kan bli ett av diskussionsämnena på dagens kafé.
Många nya föräldrar
Nästan alla som kommer till familjekaféet har olika erfarenheter och intresseområden som gruppen diskuterar runt.
– Det är viktigt att alla ska känna sig välkomna och som en del av gemenskapen när de kommer hit, säger Ingeborg.
Sedan starten i september har flera nya föräldrar hittat till familjekaféet vilket både Ingeborg och Carola tycker är trevligt.
– Det är roligt att lära känna nya människor. Viktigt är att fånga upp och involvera alla som kommer. Det här ska vara som ett extra vardagsrum, säger Ingeborg.
Medan föräldrarna sitter och pratar och fikar så leker barnen eller sover ute i vagnarna.
– Det är ganska skönt att kunna sitta och prata med andra föräldrar då barnen sover en stund, säger Carola och skrattar.
I vilken ålder är barnen som kommer hit?
– Det kan vara barn som är nästan nyfödda till barn som är lite under två år, säger Ingeborg.
Till dagens träff har Camilla Hellström med sonen Conrad kommit för att umgås. Hon tycker att det är bra att familjekaféet har öppnat igen.
En efter en droppar mammor in med sina barn. Irene Andersson med Ivar, Jonna Mäkelä med Elmer, Alexandra Sandberg med Lowe, Anna Hemming-Nordmyr med Elise och Jeanette Åhlfors med Johannes.
– Man behöver inte komma till klockan 13 om man inte har passligt utan man kan kika in mellan 13 och 15 då familjekaféet har öppet. Man kan också välja att gå tidigare, säger Ingeborg.
Prata vuxna emellan
Anna började komma till familjekaféet för att väninnan Jonna frågade om hon ville komma med.
– Det är trevligt att det finns, säger hon.
För Jonna är det roligt att komma ut och träffa andra mammor.
– Det är också bra för sonen att träffa andra barn. Att han får leka och lära sig att umgås med andra, säger hon.
Alexandra är på plats för tredje gången och för henne är det viktigt att komma hemifrån en gång i veckan.
Vad är det bästa med familjekaféet?
– Att få prata med andra vuxna och inte bara med barnet eller väggarna. Att ha en schemalagd aktivitet en gång i veckan är viktigt för oftast är jag hemma ensam med Lowe dagtid, säger Alexandra.
De andra deltagarna känner igen sig i det Alexandra säger och håller med henne om vikten att komma ut och prata med andra vuxna då man är hemma med småbarn på dagarna.
Nina Eriksson