– Där får barnen ett djur om de måste göra något ingrepp, få sprutor eller ligga kvar på avdelningen, säger Catrin Schönberg, verksamhetsledare i föreningen.
De som kommit till informationstillfället som ordnas i biblioteket är Anna-Mi Dahlgren, Marine Eriksson, Linnea Karlsson, Berit Lindholm, Gun-Maj Johans, Sonja Tammi och Lena Torstensson.
Alla är ivriga handarbetsmänniskor och känner för att testa på något nytt.
– Vi har kommit för den goda sakens skull, säger Maj-Gun Johans och får medhåll av de andra.
Är det stor åtgång på virkade små djur?
– Efterfrågan är lika stor som tillgången, säger Catrin Schönberg.
Hon hoppas på att kunna starta upp en grupp som samlas i Godby en gång i månaden.
– Vi har en grupp i Mariehamn som har virkat och stickat i många år. Därför tyckte jag att det kanske skulle passa med en grupp på norra Åland också, säger Catrin Schönberg.
Att det kommit sju stycken till det första tillfället ser hon som bra och hoppas att fler vill komma med.
– Det är några som hört av sig och inte hade passligt att komma i dag. Det är jätteroligt att intresset finns för en grupp här också, säger hon.
På bordet framför dem har Catrin Schönberg plockat fram olika modeller på virkade små djur, amigurumis, så att damerna kan titta och få en uppfattning om vad de kan göra.
– Färger spelar ingen roll men det behöver vara bomullsgarn, säger Catrin Schönberg.
Bläckfisk till småttingar
Maj-Gun Johan står och håller i en liten färgglad sköldpadda.
– En sådan skulle jag vilja virka men jag vet inte om det finns något mönster. Jag måste titta efter, säger hon.
Det finns också en liten bläckfisk med små armar som flera tycker är väldigt söt.
– Den är populär att ge till barn som av någon anledning är uppkopplade med olika sladdar eller dropp. Då kan de leka med bläckfisken ben i stället för att pilla på sladdarna, säger Catrin Schönberg.
Anna-Mi Dahlgren och Marine Eriksson har fallit för den virkade kaninen. Det finns mönster och båda bestämmer sig för att ta med mönstret hem.
Men Anne-Mi Dahlgren kan inte riktigt hålla sig. Hon tar upp virknålen och ett garn och börjar virka.
– Jag måste se hur det blir, säger hon och skrattar.
Men man behöver inte virka. Det finns också mönster på stickade djur.
– Jag ska försöka mig på att sticka en katt. Finns det inte mönster gör jag det ”på rus”, säger Berit Lindholm och skrattar.
– Man kan också låna böcker här på biblioteket. Jag är nästan säker på att det finns böcker om hur man virkar eller stickar djur, säger Catrin Schönberg.
– Det finns också en hel del på nätet, säger Sonja Tammi som själv virkat en hel del möss.
Handarbetar hemma
Meningen är att de i gruppen tar med sig garn och mönster hem för att i lugn och ro virka. Sedan träffas man en gång i månaden för att diskutera och ge tips till varandra.
– Det är Philippa Dunderfelt som är den som är ansvarig för virkgrupperna. Hon kan ge råd om man har några frågor, säger Catrin Schönberg.
Hon berättar också att det är Vårt hjärta som står för garnkostnaderna.
– Man kan gå till Therese broderi och garn och köpa det garn man behöver. Hon skriver upp och skickar räkningen till oss. Detta är ren välgörenhet, säger Catrin Schönberg.
För den som vill veta mer eller komma med i gruppen och virka små söta djur till barnen som besöker sjukhuset tar man kontakt med Catrin Schönberg på tel. 0457 345 8300 eller via e:post info@hjarta.ax.