På söndagskvällen skickades ett reklam-sms till en lång rad åländska mobiltelefoner. Det utländska bolaget bakom utskicket hade inte rätt att skicka det.
KONSUMENT Flera abonnenter till både Telia Sonera och Ålands mobiltelefon fick på söndagen ett reklam-sms för det åländska klädföretaget The Basement. Några förvånade personer hörde av sig till Ålandstidningen med klagomål. Abonnenterna har inte anmält att de vill ha reklam till mobiltelefonen och undrade om det var rätt att de ändå fick det.
Det var det inte.
-Enligt finländsk lagstiftning får man inte skicka direktreklam till mobiltelefoner utan abonnentens godkännande, säger Henry Öberg som är inspektör på konsumentverket.
Informationen kommer från en kollega på konsumentverket i Finland som är expert på området.
Här skiljer sig alltså reglerna från reglerna för telefonreklam och direktreklam via post. Där gäller att företagen får skicka ut reklam såvida kunderna inte har förbjudit det.
Priset ska vara med
Meddelandet tycks även ha brutit mot den finländska prismärkningsförordningen. Enligt Henry Öberg får ett företag inte skicka allmänt hållen direktreklam. Reklamen ska alltid handla om en konkret produkt där pris anges.
-Att som i det här fallet skicka en reklam för att man har nya varumärken är inte i linje med det. Det behöver vara mer specifikt, säger han.
Den förordningen gäller för all typ av direktreklam.
Utländskt företag
Textmeddelandet som skickades till en stor del av mobilkunderna på Åland kom från ett utländskt marknadsföringsföretag, registrerat i Panama, men verksamt i hela världen. Det berättar Erik Sandberg som är styrelseordförande för The Basement. Han vill inte uppge företagets namn men är upprörd över metoden som har använts.
-Jag fick tips om företaget genom en bekant i Sverige som hade anlitat deras sms-tjänst. Han sa att det var ett snabbt sätt att nå ut till kunderna med ny information, säger han.
Han kontaktade det utländska marknadsföringsbolaget som sa att det inte var något problem att skicka sms till Åland. Men någonstans gick det fel: Textmeddelanden skickades till personer som inte har uppgett sitt samtycke.
-En man som kontaktade oss efter att ha fått meddelandet berättade att han inte har lämnat ut sitt telefonnummer i något sammanhang. Jag vet ännu inte hur de fick tag i telefonnumren, men så här får det inte gå till, säger Erik Sandberg.
Fel i registret
Erik Sandberg säger att det utländska företaget har medgett att de har gjort fel under utskicket. De har inte hanterat databasuppgifterna för Åland korrekt.
-Normalt brukar de skicka ut ett meddelande med en förfrågan om man vill ha reklam innan de skapar ett register. Men det verkar inte ha gjorts, säger han.
Han vill nu be kunderna om ursäkt och hoppas att även det ansvariga förtaget gör det tillsammans med en förklaring till de berörda.
-Det kommer inte fler meddelanden från vår butik på det här viset, säger han.
Dataombudsmannen övervakar
Flera kunder har också kontaktat sina mobiloperatörer med anledning av sms:et. De uppger att de inte har med utskicket att göra.
Det är dataombudsmannen i Helsingfors som övervakar den här typen av registerhantering. Den som känner sig missnöjd med hur registren i samband med direktreklam sköts kan vända sig till deras kundtjänst för råd.
Tone Nordling