– Jag har inget intresse av att värma upp gammal gröt från förra mandatperioden. Men vi har en situation där två utredningar om kommunstrukturen resulterat i ingenting. Vi behöver sätta oss ned och prata om grundförutsättningarna. Vad är möjligt och vad är önskvärt, säger Nina Fellman, som var kansliminister i den förra landskapsregeringen.
Hon säger att det nu finns åtminstone fyra kommuner som på riktigt har stora svårigheter att klara sig och de är Lumparland, Kökar, Kumlinge och Sottunga.
– Det är begränsat hur mycket landskapet kan gå in med stödpengar eller likviditetsstöd. Hela kommunfrågan är en fråga som inte försvinner, man måste kunna diskutera om det finns vägar framåt.
Ändra kommunstrukturlagen
Nina Fellman anser att det finns två saker man borde titta på för att faktiskt hjälpa kriskommuner.
– Det ena är att ändra på kommunstrukturlagen som reglerar hur kommuner kan gå ihop. Det har visat sig att den processen är för krånglig som den är nu och mer anpassad för betydligt större kommuner än de åländska. Hur kunde man förenkla där? Det andra som LR redan varit inne på är att ändra på landskapsandelssystemet så det lönar sig för kommuner att gå ihop. Systemet i dag bygger på tanken om fyra kommuner, och det har visat sig att kommunerna förlorar ekonomiskt på det, vilket vi såg nu senast när det gällde Lemland och Lumparland.
Hon säger att det också är möjligt att lagstifta om att en kommun exempelvis ska ha minst 10.000 invånare.
– Jag menar inte att jag tycker det vore det bästa men i debatten har sagts att det inte går för det är emot den kommunala självbestämmanderätten, men det stämmer inte. En sådan lag skulle klara en laggranskning.