Egentligen firade Finströms FBK (FFBK) sitt 75-årsjubileum redan i vår. Men den festen var för de egna. I lördags bjöd man även allmänheten på ett 75-årskalas.
EVENEMANG När FFBK bildades på 1930-talet var intresset stort och många var villiga att ställa upp. Sedan kom en liten dip på 1950 och -60 talet, men det vände snabbt. På 1980-talet började allt fler förstå hur stort behovet av en frivillig brandkår var, och i dag har kåren fler medlemmar än någonsin.
-Vi har 30 aktiva brandkårister och 20-talet juniorer. Vi rycker ut ungefär en gång i veckan. I två av tre fall är det skarpt läge, och oftast gäller det trafikolyckor. Det är väldigt mycket trafikolyckor på Åland nuförtiden, säger ordföranden Per Lindblom.
Flyttade från stan
Men i dag är det allt annat än skarpt läge. Korvätning varvas med hopptorn och provåkning av brandbilen för barnen. I biblioteket finns även ett tv-spel och en utställning, men det är just hoppslottet och brandbilen, och för de vuxna korvgrillen, som lockar. Ove Söderman uppskattar att han redan hunnit grilla runt 250 korvar.
Henrik och Anni Lindborg har redan hunnit förse sig med korv. Speciellt långt har de heller inte behövt gå.
-Nej, vi bor där, säger Anni och pekar på ett hus precis i närheten.
-Vi flyttade till Finström för ett halvår sedan. Det är jättebra. Det är nära till Godby centrum och när de bygger ett dagis precis bredvid oss blir det ännu bättre. Vi bodde i stan tidigare, men huspriserna i Mariehamn är för höga.
Inte lätt med två barn
Lite längre bort står en riktig klenod: en Ford från 1928 som i början av 1930-talet gjordes om till brandbil. Solen gassar och kårchefen Dan Lindblom förklarar vad som egentligen är tjusningen med att ingå i en frivillig brandkår.
-Alla är inte sportintresserade och då är den frivilliga brandkåren ett bra alternativ. Det handlar inte bara att släcka bränder, utan det är mycket social samvaro också.
-Det är nog att man kombinerar action och god kamratanda som gör det så attraktivt, säger Fjalar Österlund.
Än så länge domineras FFBK av män. I dagsläget, om man undantar juniorerna, återfinns bara en tjej i kåren, Nina-Marie Carlsson.
-Jag gör det mesta inom kåren, utom att rökdyka. Det är kul när larmet går - om man har möjlighet att åka med det vill säga. Det är inte så lätt med två små barn, säger Nina-Marie och ler snett.
Ålandstidningen