I filmen som visas på Ålandstidningens hemsida i morgon (onsdag) intervjuas pristagarna på respektive arbetsplats. Ålandstidningen har pratat med två av dem.
Professor Markku Ollikainen från Helsingfors belönas med Östersjöfondens pris på 15.000 euro för sitt engagemang för klimatet och Östersjön. Överängs kvarn i Saltvik får Ålandspriset för sina ekologiska och lokala produkter. Förutom dessa belönas Marint kunskapscenter i Malmö med 15.000 euro för sitt arbete inom marin pedagogik.
Markku Ollikainen har som ordförande i såväl Finlands klimatpanel som i Östersjöpanelen varit tongivande i att lyfta klimatfrågan i den finländska politiken. Han belönas med 15.000 euro bland annat för sitt arbete med kostnadseffektiva skyddsåtgärder som gipsbehandling av åkermark för att minska fosforbelastningen från jordbruket.
– Gips ändrar åkermarkens uppbyggnad och förtätar partiklar på kort sikt. Det är en enkel åtgärd som inte förändrar ph-värdet i marken och behandlingen kan upprepas med cirka fem års mellanrum, förklarar han.
Välja smartare livsmedel
Priset kom som en stor och glad överraskning för honom, och ännu har han inte bestämt sig för hur pengarna ska användas.
– Tills vidare får de ligga på Ålandsbankens Östersjökonto, säger han.
Hur mår Östersjön i dag egentligen?
– Det är lite tudelat, vissa delar mår bättre än andra. Läget i Finska viken är kritiskt på grund av fosforhalterna, men på andra ställen förbättras situationen. Dock går det långsamt och det kan dröja uppemot 100 år innan vi ser ordentliga resultat.
Vad kan vi alla göra i våra vardagliga liv för att påskynda en förbättring av läget i Östersjön?
– Vi kan alla göra klimatsmartare val när det gäller vår kost och vi bör även ta en ärlig titt på vad vi släpper ut i våra hav. Där har också våra beslutsfattare ett stort ansvar.
Satsar på solpanel
Ålandspriset på 3.000 euro går i år till familjeföretaget Överängs kvarn i Saltvik. I juryns motivering står bland annat att företaget i sann åländsk entreprenörsanda kontinuerligt tar fram nya produkter med hållbarhet och cirkulära lösningar i centrum.
Företaget leds numera av Filip Karlsson som säger att han redan i början av april mottog den glada nyheten om priset.
– Ja, vi blev uppringda om att vi hade blivit utsedda, det var en riktigt rolig överraskning, säger han.
På vilket vis är era produkter hållbara och cirkulära?
– Det är en svår fråga, men vi gör allt för att ta råvaror så lokalt som möjligt. Vi försöker att använda oss av åländska produkter så långt det går.
För närvarande har man inte några nyheter på kommande i sitt sortiment, men utvecklingsarbetet är alltid aktuellt.
Sätter ni även prissumman på något hållbart projekt?
– Ja, det blir nog så. Vi kommer att satsa på solpaneler för att få en hållbarhet i elkonsumtionen i företaget, det går åt mycket elektricitet i vår produktion.
Stort grattis till priset.
– Tack, vi är glada för utnämningen.
Östersjöfondens pristagare 2020:
Professor Markku Ollikainen från Helsingfors får 15.000 euro för sitt arbete för kostnadseffektiva skyddsåtgärder för Östersjön och för sitt engagemang i den finländska klimatpolitiken.
Marint kunskapscenter i Malmö belönas med 15.000 euro för sitt arbete inom marin pedagogik. Centret når ut till många barn, ungdomar och vuxna med kunskap om Östersjön. Centrets satsning på specialgrupper, som nyanlända och personer med funktionsnedsättningar, är särskilt värdefull.
Överängs kvarn belönas med Ålandspriset och 3.000 euro för sitt arbete att producera och utveckla ekologiska spannmålsprodukter med åländskt ursprung.
Peter Pussinen