I en revisionsrapport av bolaget BDO, som Ålandstidningen berättat om, framförs kritik mot hur investeringsanslag i landskapets budget förs över till följande år. Det påverkar transparensen, frågan om ansvarsskyldighet och om prioriteringarna är rätt, skriver revisorerna bland annat.
Finanschef Conny Nyholm säger att han inte läst rapporten, men att man är medveten om problemet vid finansavdelningen.
– Det är ingen ny fråga, vi har konstaterat att reservationsanslagen är ett bekymmer, och det handlar om alla reservationsanslag som finns med i budgeten.
I reservationsanlagen ingår också bland annat EU-bidrag som beviljas ett år, men betalas ut mot redovisning senare. Anslagen gör att budgeten och årsredovisningen kan skilja sig åt ganska mycket.
Fleråriga projekt
Orsaken till att just pengarna för investeringar släpar med under flera år är att investeringar drar ut på tiden. Ett tiomiljonersprojekt kan ta flera år.
– Innan man börjar med upphandling och projektering måste det vara klart att det finns pengar. Om man inte gör det måste man varje år begära pengar för nästa års del. Vad händer om lagtinget säger nej, och bygget är i full gång och byggarna är där och snickrar och murar och vad de nu gör? Det blir inte bra det heller.
Alternativet till reservationsanslag är att budgetera om investeringarna varje år.
– Men då måste man gå in för det, det är politiska beslut hur man vill strukturera budgeten. Har vi alla anslag bara ettåriga blir en ganska stor ombudgeteringsrumba hela tiden, som kräver ganska mycket arbetsinsatser.
Arbetet med att minska reservationsanslag är ändå påbörjat i och med det nya finanspolitiska ramverket.
– Men om revisorerna nu också påpekar det får vi ta en fundering till på det. Svaret är inte kristallklart och det finns ingen lätt lösning.