"Bilden av Åland i Sverige är positiv. Åland är intressant för Sverige på många sätt." Den bedömningen gör Alec Aalto, Finlands ambassadör i Sverige, som besökt Åland under två dagar.
BESÖK Alec Aalto känner Åland bra, inte minst sedan tiden som chef för EU-enheten vid statsrådets kansli under Paavo Lipponens (SDP) tid som statsminister. Favoritkommunen är Kökar som han besökt flera gånger.
Sedan knappt tre år är Alec Aalto Finlands man i Stockholm. Orsaken till besöket på Åland är att uppdatera sig om vad som just nu är aktuellt på Åland.
- Jag måste ju veta vad jag talar om. Jag representerar också Åland i Sverige, säger han.
Positiv Ålandsbild
I Stockholm har han regelbundet kontakt med Ålands representant Gunnar Westerholm som ingår i den grupp som diskuterar Finlandsbilden i Sverige. Enligt ambassadören vet svenskarna mer om Åland än om de övriga nordiska länderna. Turismen spelar här en stor roll.
- Bilden av Åland är positiv i Sverige. Man vet att man talar svenska på Åland och det är bra för turismen.
Däremot är kunskaperna om Finland på låg nivå, det visar inte minst en undersökning bland svenska nior.
- Där finns det stora luckor, säger Alec Aalto.
Åbo och Helsingfors
Han understryker att Finland och Åland bör samarbeta när det gäller förhållandet till Sverige.
- Ålandsbilden är en del av Finlandsbilden.
Men ambassadören vill också stärka Finlandsbilden på Åland och önskar att fler åländska ungdomar valde att studera i Åbo och Helsingfors.
- Det är viktigt att ålänningar vet hur förvaltningen fungerar i Finland och skapar kontakter där.
Godkänn Lissabon!
Med lantrådet Viveka Eriksson (Lib) har Alec Aalto diskuterat EU och Lissabonavtalet som han råder lagtinget att godkänna.
- Jag ser ingen orsak till att Åland inte skulle godkänna fördraget. Det har ju också lett till diskussion om hur Åland bättre ska kunna delta i EU-arbetet.
Ambassadören påpekar att det gäller att vara med från början i EU-ärendena. Bara så kan små länder påverka utvecklingen.
Med fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou-Åkermark diskuterade han hur självstyrets och demilitariseringens gränser ska fås att sammanfalla. Han medger att han inte kan frågan men understryker att den måste lösas, av jurister och det politiska maskineriet.
Ålandstidningen