Som Ålandstidningen skrivit tidigare är landskapsregeringen (LR) och Arbets- och näringsministeriet inte eniga om fördelningen av de intäkter som utsläppsrätterna ger Finland. När sjöfarten lyfts in i systemet blir det fråga om mycket större summor än tidigare för Ålands del. Enligt näringsminister Jesper Josefsson (C) ökar Ålands andel av dessa intäkter då från 0,55 procent till fyra procent och enligt honom kan man se det som en sorts koldioxidskatt för rederierna som går tillbaka till länderna.
Jesper Josefsson har i tidigare sammanhang sagt att det handlar om cirka 20 miljoner per år som borde tillfalla Åland.
LR menar att fördelningen liksom tidigare bör ske genom en överenskommelseförordning, och man hänvisar både till lagen och till den praxis som uppstått sedan EU-inträdet 1995.
Ministeriet menar att ingen sådan fördelning ska göras. Man anser att pengarna ska gå till Finland och att det för Ålands del räcker med den vanliga avräkningen på 0,47 procent.
Kan inte ge rekommendationer
Nu har alltså Ålandsdelegationen (ÅD) behandlat frågan och gett ett utlåtande.
ÅD anser att det inte finns skäl att frångå den praxis man nu tillämpar och att den delning av intäkterna från utsläppshandeln som föranleds av självstyrelselagen därför inte bör påverkas av avräkningssystemet.
LR har begärt att ÅD ska rekommendera hur man ska fördela dessa intäkter. Där ger ÅD svaret att det kan man inte göra eftersom det är så många variabler att ta ställning till och att lagstiftningen är i förändring.
”Parterna har inte varit överens om huruvida intäkterna överhuvudtaget behöver delas. Ingen av parterna har i sina resonemang beaktat att intäkterna från utsläppshandeln och EU:s andra klimatrelaterade intäkter är stadda i förändring inom EU-rätten. Redan nu vet man att intäkterna inom en nära framtid åtminstone delvis kan förväntas ingå i EU:s system för egna medel”, skriver ÅD i sitt utlåtande.