Polismästare Johan Pawli säger att det här är välkommen lagstiftning.
– På samhällelig nivå är det här något man har eftersträvat länge. Allt som tryggar rättsskyddet är positivt, säger Johan Pawli.
Brottsanmälningarna väntas öka med ungefär 20 procent i och med lagändringen, något som skedde i Sverige då motsvarande ändringar gjordes där.
– Egentligen är det en större förändring för åklagare och domare. Men det ändrar på förundersökningens gång, då man kan vara tvungen att återvända till målsäganden med ytterligare förhör under förundersökningsprocessen.
Johan Pawli tror att förändringen kan göra att polisens bemötande av brottsoffer kan upplevas som ett steg bakåt.
– Polisens bemötande brukar ibland få kritik i samband med de här brotten. Det upplevs som jobbigt och kränkande att behöva besvara samma frågor många gånger. Jag är tveksam till att lagändringen gör det bättre för offret i just den här meningen. Snarare kommer man än mer att behöva försöka verifiera vad som verkligen hände då det handlar om samtycke. Men det är bara att anpassa förundersökningsprocessen till den nya lagen och dess tolkningar.
Mycket icke-verbalt
Åklagare Peter Rikberg säger att det blir intressant att se hur den nya sexualbrottslagen kommer att påverka arbetet i praktiken.
– Men det är alldeles klart att nya lagen svarar på en beställning som funnits länge, säger Peter Rikberg.
Han har svårt att sia om ändringen gör att arbetsbördan ökar.
– Sannolikt kommer fler åtal att väckas. Men det behövs domstolsbeslut för hur lagen ska tolkas i praktiken och det kan komma att ta tid innan tillämpningen av lagen hittar sin form.
Även Peter Rikberg delar Johan Pawlis farhågor om att fler frågor nu kan behöva ställas.
– Fanns samtycke eller inte? Hur har den målsägande visat att det inte fanns det? Det finns risk att man väldigt noga behöver gå in i vissa detaljer. I praktiken sker mycket icke-verbalt i de här lägena.