En vecka efter att Finnsirius gick i trafik började Sami Huttunen arbeta på färjan. Men han är ingen landkrabba, tvärtom, i över 16 år har han haft sjön som sin arbetsplats.
Efter att ha blivit uppsagd av Silja Line under pandemin har han jobbat på land, men sedan hörde Finnlines av sig och nu är han återigen på den plats han trivs bäst.
Och båtarna han varit på är många.
– En gång i tiden började jag på Birka Princess, sedan var jag på Cinderella i tre–fyra år, Silja Festival, Galaxy och Symphony och ett halvår på Hurtigruten i Norge. Men en sak är säker: Det här är den vackraste båt jag jobbat på, säger Sami Huuttunen.
Han visar Ålandstidningen runt på färjan och bjuder på fakta och funderingar kring nästan allt. Från VIP-avdelningen till konferensutrymmena och gymmet.
Bild
Under den dryga kvarten vi går runt stöter vi knappt på en människa.
Nytt, lugnt koncept
Med Finnsirius testar Finnlines ett nytt koncept.
Lastbilarna och frakten är i vanlig ordning högprioriterat, men nu finns också två däck dedikerade till vanliga resande – samt hytter. Tidigare var man tvungen att ha bil för att åka färjan från Längnäs, oavsett om man skulle till Kapellskär eller Nådendal, nu går det bra att bara traska på.
– Vi har cirka 200 lastbilschaufförer varje kväll, berättar Sami Huttunen.
– Men här testar vi någonting som vi aldrig har gjort förut, att ha passagerare ombord utan fordon. Det är någonting som fortfarande är under utveckling, men du ska kunna resa bekvämt med oss om du reser mellan Åland, Finland och Sverige.
På passagerarnas däck ramas omvärlden in av stora fönster som går från golv till tak. Det går att välja på flera olika barer och restauranger, samtidigt finns det överallt olika sittplatser, från soffor till fåtöljer eller stolar.
– Och för att du ska kunna ta fram datorn och arbeta har vi eluttag och fönsterbord nästan överallt. Skulle du hitta någon som är lite högljudd lovar jag att du kommer att hitta ett fönsterbord med lugn och ro, säger Sami Huttanen.
Under Ålandstidningens besök ser vi cirka 25–30 passagerare, men inte någon lastbilschaufför, då de håller sig till sin egen avdelning.
Affärsmannen bytte till Finnsirius
– Men vi vill inte heller ha för mycket folk, det ska vara lugnt och skönt. Lite chill. Och då får dessutom chaufförerna resa i fred. Jag tycker att folk ska utnyttja oss mer för jag tror att tack vare att det är så lugnt kan vi skräddarsy saker bättre, säger Sami Huttunen.
Bild
Jan-Erik Smidtslund, som jobbar med försäljning, sitter vid ett fönster med headsetet på ena örat och datorn öppen. Han tar färjan ett par gånger i månaden.
Åkte du med Finnlines innan Finnsirius?
– Nej, det gjorde jag inte.
Varför bytte du?
– Det här är en helt ny båt, den är väldigt ren och det går snabbt.
Och du kan jobba ombord?
– Ja, och det viktigaste är att de har ett bra wifi-nätverk.
Vid informationsdisken sitter nyanställda Liisa Nousiainen, som är helt ovan vid att jobba på sjön
Bild
.
Hon har nämligen bytt från himmel till hav.
– Tidigare var jag flygvärdinna, säger hon.
Långa resor och tuff schemaläggning låg bakom hennes beslut att byta karriär.
– Nu vet jag att jag jobbar i två veckor och sedan är jag ledig i två veckor.
Du har jobbat här i ett halvår, hur känns det?
– Vad ska jag säga? Jag tycker att det har varit väldigt roligt och så har jag fått lära känna många nya kollegor, det är väldigt trevliga människor som jobbar här.