När en av Ålandstidningens läsare såg att det fanns åländskt griskött, slaktat och paketerat av W.J Dahlmans, i en av Varubodens butiker på Åland blev personen misstänksam. Detta eftersom andra butiker, enligt tipsaren köper upp allt åländskt griskött på marknaden.
– Men köttet var märkt som åländskt, vilket ska betyda att det både är slaktat och styckat på Åland. Därför följde jag med det här i ett par månaders tid, bara för att se om det var ett misstag eller ett utbrett och medvetet fusk.
Personen berättar för Ålandstidningen att felmärkningen pågick en längre tid och att detta förargade hen som konsument.
– De verkar vilja ge sken av att sälja åländskt fast köttet de facto kommer från Finland.
Omfattande lagstiftning
Därför tog tipsaren kontakt med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), varefter Dahlmans, enligt läsaren, ändrade på märkningen av sina produkter.
ÅMHM:s myndighetschef, Susanne Perander, bekräftar att man efter ett tips kontaktade Dahlmans.
– Vi blev tipsade och tog då kontakt med Dahlmans som uppmärksammades på att de hade felaktiga påskrifter varpå de medgav direkt att något gått fel. De lovade kolla upp det hela och återkomma vilket de gjorde inom en timme. Och en uppföljning av ärendet kommer att ske, säger hon.
Hur ser reglerna ut när det gäller märkning av åländskt kött?
– Det finns en rätt omfattande lagstiftning gällande märkning. Men det ska framgå på förpackningspåskrifterna var köttet kommer ifrån. Om produkten säljs över disk ska personalen kunna svara på frågor om ursprung.
Felprogrammerad maskin
Enligt W.J Dahlmans vd, Johannes Dahlman, beror felmärkningen på ett mänskligt misstag som åtgärdades så fort den upptäcktes i oktober.
– Vårt etikettprogram hade i misstag programmerats med fel kod. Det kan jämställas med en felmärkning av priset på en vara i vilken butik som helst egentligen.
Han säger också att Dahlmans anmälde saken till ÅMHM när man uppmärksammades på misstaget.
Men enligt tipset till Ålandstidningen var det tipsaren själv som anmälde saken till ÅMHM?
– Det kan har varit den personen också, vi fick bilder av etiketterna skickade till oss och ringde då omedelbart upp ÅMHM. Genast efter det ändrade vi på etiketterna.
Ni importerar även kött från andra länder, hur kontrolleras exempelvis djurhantering och antibiotikaanvändning i de fallen?
– Ja, främst importerar vi fjäderfä men även gris- och nötkött till viss del. Där har vi som grundprincip att samarbeta med stora, etablerade importörer och då ligger den kontrollen på dem. Men i första hand erbjuder vi alltid åländskt kött, i andra hand finländskt.
Hur mycket åländskt griskött har ni tillgång till?
– Vi slaktar all åländsk gris. Den största svingården på Åland har ett avtal direkt med en åländsk butikskedja, där utför vi endast slakttjänsten. Av den lilla volym vi köper in går den sällan till butikshyllorna, det mesta går till restaurangbranschen.
Uppföljningar på kommande
Efter jul- och nyårshelgens alla röda dagar ska ÅMHM åka ut till Varuboden som sålde köttet för att kolla märkningen. Och under 2021 ska men, enligt myndighetschef Susanne Perander, dra i gång ett projekt gällande generell märkning av kött.
– Det har framkommit att även andra företagare eventuellt inte har allt rätt märkt, skriver hon till Ålandstidningen i ett mejl.