På grund av en teknikalitet i beräkningen av skatter nationellt har Finström, precis som andra åländska kommuner, fått högre skatteintäkter än vad man borde få de senaste åren. Därmed har flera kommuner också gjort bättre resultat än budgeterat. För Finströms del handlar det om en felräkning på cirka två miljoner euro.
Nu ska det här justeras – vilket i sig inte kommer som någon överraskning – men det medför att man måste budgetera för ett ganska stort minus 2025. Alla verksamheter ska producera service till en lägre kostnad.
– Vi är i den situationen, tillsammans med många andra kommuner, att vi behöver tajta till det. Ramarna för nästa år är satta lägre än årets budget, säger kommundirektör Magnus Sandberg.
Den stora utmaningen är, säger han, att relativt stora delar av kommunens utgifter går till kommunalförbunden.
Magnus Sandberg är ändå inte särskilt orolig. Kommunen har en väldigt stark kassa, säger han.
– När vi ser att det är förändringar på gång reagerar vi på det. Det är ingen fara å färde.
Investeringslista
Kommunen har de senaste åren varit restriktiv när det gäller investeringar, vilket innebär att det finns en hel del att göra framöver. Förvaltningen har därför tagit fram en plan med sannolika investeringar de kommande fem åren samt kostnaderna för desamma.
Listan ska fungera som underlag för diskussion, och är ett levande dokument, påpekar Magnus Sandberg.
– Poängen är att visa på de större investeringarna så att det finns tid att reflektera.
På listan finns bland annat underhåll av trafikleder, utbyggnad av serviceboendet Rosengård, kallgarage till brandstationen, renovering av Godby högstadieskola och byte av värmekälla på Pålsböle daghem. En eventuell utbyggnad av Rosengård, beräknad till 3,5 miljoner euro, finns inte med i planerna förrän 2027.