En politisk arbetsgrupp ska träffa nio personer på olika poster med målsättningen att spara in upp till tre årsverken. Erik Brunström kan i det här skedet inte i detalj säga vilka tjänster som berörs, men bland personerna som kallas till förhandlingar finns en chefstjänst som man överväger att dra in i sin helhet för att se över vad man kan erbjuda tjänstemannen i stället.
– I några andra befattningar rör det sig om att minska ner omfattningen. Utöver dessa handlar det till stor del om att omfördela uppgifter, till del på grund av förverkligandet av kommunernas socialtjänst (KST).
Omöjlig ekvation
Finströms kommun uppvisar ett underskott på cirka 1,25 miljoner euro, medan man, enligt kommundirektören, borde visa upp ett lika stort överskott.
– Totalt saknas alltså 2,5 miljoner euro. Och samarbetsförhandlingarna förväntas spara in några tiotusentals euro, det är alltså absolut omöjligt att spara in sådana belopp.
Vad beror det stora underskottet på enligt din mening?
– Alla Ålands kommuners kostnader har ökat genomgripande på grund av lagstadgade uppdrag under de senaste åren. Under samma tidsperiod har man inte kompenserats genom landskapsandelar – tvärtom har de till och med minskat. Nu ser vi resultatet, att vi måste använda osthyveln där det går.
Så vilka andra åtgärder vidtar ni nu?
– Den politiska arbetsgruppen har ett uppdrag att se över var inbesparingar är möjliga rent allmänt, och vi ser som alla andra kommuner över vår verksamhet. Verksamhet som är reglerad i lag går inte att göra mycket åt, men inom bibliotek, kultur och fritidsverksamhet är det inte lika strikt reglerat.
Kommer det alltså att skäras ner på den servicen?
– Ingen vill dra in på sådana tjänster, men vi måste vända på alla stenar.
Begränsat utrymme
För tredje året i rad uppvisar Finström ett negativt årsresultat, och ekonomiplanen för 2022 och 2023 ser inte ut att föra med sig några lättnader. Även årsbidraget är negativt, vilket innebär att man måste låna till driften.
När tror du att Finström kan visa upp ett positivt årsresultat igen?
– Samtidigt som Ålands övriga kommuner, när landskapsandelssystemet motsvarar de påförda uppdragen.
För att få in de 2,5 miljonerna som saknas per år, skulle Finström tvingas höja skatteuttaget med ytterligare fem procentenheter. Det från en nivå som redan är en av Ålands högsta, 19,5 procent.
– Så utrymmet är begränsat, det är inte möjligt att kompensera för de uteblivna landskapsandelarna. Så ser det ut i alla åländska kommuner, med undantag för Mariehamn och Hammarland.