Grundsunda bys fiskesamfällighet i Vårdö informerade i en annons i gårdagens Ålandstidning om att allt olovligt fiske på Grundsunda vatten är förbjudet.
Bakgrunden till annonseringen är det kraftigt höjda priset på fiskekort för utomstående, som fiskesamfälligheten nyligen beslutade om.
–Det blev en granska drastisk prishöjning på fiskekorten eftersom vissa andelsägare tyckte att det gamla priset var för lågt, säger Lars-Erik Eriksson från samfälligheten.
Priset har höjts från fem till 50 euro för ett fiskekort. Men det nya priset gäller bara utomstående. I praktiken handlar det nästan bara om sportfiskeguider, enligt Lars-Erik Eriksson.
–Det kommer ganska mycket fiskeguider hit.
För andelsägare, deras gäster samt för personer med anknytning till Grundsunda by, till exempel sommarstugeägare, gäller det gamla priset.
Om det varit mycket olovligt fiske i området vill Lars-Erik Eriksson däremot låta vara osagt.
–En del tycker det och en del inte.
Ett enhetligt åländskt prissystem skulle vara bra, anser han.
–Nu tar vissa tio euro och andra 50 euro.
Problem med tjuvfiske
Ett annat fiskelag som uppges diskutera villkoren för sina fiskekort är Äppelö fiskelag i Hammarland. Enligt uppgifter ska fiskelaget vara på väg att upphöra med fiskekorten.
Johan Wickström från Äppelö fiskelag vill inte kommentera frågan i det här skedet, men han bekräftar att fiskekortens framtid diskuteras.
–Vi ser över det hela. Det är så stora problem med tjuvfiske, säger han.
Kartläggning
Två olika åländska projekt arbetar samtidigt med att skapa en större enhetlighet för det åländska fisket. Visit Åland driver ett projekt där målet är att skapa ett digitalt kartmaterial över alla fiskekortsområden på Åland.
Leader Ålands projekt ”Hållbart sportfiske” ligger dessutom i startgroparna. David Ståhlman är projektanställd för jobbet, som inleds med en kartläggning av intressenterna inom det åländska sportfisket. Det handlar om vattenägare, stugbyar, sportfiskeguider och övriga sportfiskare.
–De ska få möjlighet att diskutera det här, säger David Ståhlman.
En målsättning är att hitta gemensamma lösningar, till exempel för övervakningen av fiskekortsområdena.
–Min uppgift är även att få till en attitydförändring gentemot sportfisket som är av betydelse för samhällsekonomin. Det finns en utvecklingspotential i branschen. Efter golfare är det sportfiskare som lämnar efter sig mest pengar. Det här projektet ska ska väva samman hållbarhet med branschens potential, säger David Ståhlman.
Anna Jakobsson