Bildningsnämnden tog upp ärendet om elevantalet inför höstterminen 2023 för ett par veckor sedan. 147 barn ser ut att börja i årskurs 1 i Mariehamn i höst, inklusive de barn från Jomala och Lemland som går i skola i staden i enlighet med skolavtal. Det är 30 barn fler än enligt den prognos som tidigare gjorts.
Den här förändringen är större än väntat, enligt beredningen i ärendet. ”Med nuvarande klasstorlekar behöver det planeras för tre klasser i Strandnäs skola, tre klasser i Övernäs skola och fyra klasser i Ytternäs skola. Detta är två klasser fler än budgeterat utgående från prognosen”, skriver man.
Det innebär i sin tur att fler lärare behöver anställas. Merkostnaden för det, cirka 120.000 euro, är inte budgeterad. Inte heller eventuella kostnader för moduler finns med i budgeten. Bildningsnämnden får därmed svårt att hålla budgeten utan andra neddragningar, enligt beredningen.
Inflyttning
De ekonomiska konsekvenserna ska nu utredas och presenteras för bildningsnämnden i samband med den ekonomiska uppföljningen för årets första kvartal.
– Vi gör allt som vanligt. Vi har en budget som vi ska hålla oss till. Då måste vi försöka hitta lösningar, säger bildningschef Mikael Rosbäck.
Samtidigt har staden redan nu fler elever i skolorna än vad man uppskattade i årets budget. Enligt en motion som Barbro Sundback (S) med flera lämnade in till stadsfullmäktige i förra veckan handlar det om totalt 72 elever fler.
– Vi har haft en inflyttning och det har bland annat kommit en hel del barn från Ukraina. Ganska många, faktiskt, säger Mikael Rosbäck.
Behöver ha fakta
Enligt motionen är nettokostnaden för en grundskolelev är cirka 12.000 euro per år. Elevökningen innebär i så fall att budgeten för grundskolorna är underbudgeterad med åtminstone 864.000 euro.
Håller du med om att det finns en underbudgetering på 824.000 euro?
– Jag kan inte i dagsläget ta ställning till var det landar. Vi behöver ha alla fakta på hand för att svara, säger Mikael Rosbäck.
Han nämner flera faktorer som fortfarande är okända, till exempel vilka löneökningarna blir och kostnaderna för vårens stora upphandlingar av läromedel och elevtransporter. Dessutom kan elevantalet förändras under sommaren.
Utvärdering
I motionen föreslås att stadsstyrelsen omgående bör se över grundskolornas ekonomi och skjuta till tillräckliga medel för att förverkliga den verksamhet i grundskolorna som stadsfullmäktige har beslutat om.
Hur ser du på det förslaget?
– Innan man gör något sådant behöver man göra en ordentlig utvärdering, säger han.
Uppgifterna om första kvartalet kommer snart.
– Vi får försöka räkna med alla kända fakta och se hur det kan bli. För det vet vi inte just nu.