Flygbolaget Air Åland har två gånger fraktat blodprov ombord på Avitrans flyg till Helsingfors, trots att tillstånd för transporten saknas.
-Det handlar om situationer när patienters liv har varit i fara, säger Air Ålands vd Jörgen Gustafsson.
SJUKVÅRD Laboratoriet vid Ålands centralsjukhus uppger att man under en period har haft problem med akuta transporter av blodprov från Åland. Ända sedan Avitrans tog över operatörsskapet har flygen till Helsingfors nämligen saknat nödvändiga tillstånd för att transportera blodprov.
-Blodprov klassas som farligt gods eftersom de kan innehålla smitta. För sådana transporter krävs ett särskilt tillstånd, förklarar Air Ålands tillfälliga vd Jörgen Gustafsson.
Varför har det inte funnits tillstånd för det?
-Avitrans har inte tidigare haft behov av den typen av tillstånd på andra sträckor, men nu ligger ansökan inne och vi kommer att ha ett tillstånd inom en snar framtid.
När är det?
-Med största sannolikhet inom maj månad.
Akuta lägen ledde till avsteg
Enligt Ålandstidningens källor går majoriteten av blodprov att skicka postledes i stället för via flyg. Men i två situationer i vår har läget varit akut. I båda fallen har blodproven varit underlag för att göra korskontroller i Helsingfors mellan donerat blod och den sjukes blod. Det görs för att man ska kunna försäkra sig om att patienten ska kunna ta emot det donerade blodet.
Senast i torsdags hängde en patients liv på att blodprovet kom i väg snabbt. Men besättningen hade alltså inte tillstånd att hantera blodprovet och befälhavaren ville därför inte ansvara för transporten.
Jörgen Gustafsson ska då mot befälhavarens vilja och kännedom ha sett till att blodet ändå kom ombord på flygplanet.
-Jag gav mitt tillstånd till transporten ja. Vi hade ett läkarintyg på att situationen för patienten var livshotande, säger han.
Hanteringen av blodprovet följde därefter enligt Jörgen Gustafsson regelverket för farligt gods.
Väntar på reaktion
Vem är ansvarig för att godkänna transporten?
-Ytterst ska befälhavaren godkänna den, men när befälhavaren nekade till att ta med blodprovet gav jag mitt godkännande trots det. Min bedömning var att det var rätt att göra fel i det läget.
Vems ord är det då som gäller, ditt eller befälhavarens?
-I det läget är det mitt beslut.
Regelbrottet är Jörgen Gustafssons andra i ordningen och han har omgående rapporterat vidare händelserna till Svenska transportstyrelsen.
Blir det några påföljder?
-Inte efter den första händelsen, där hade de inga direkta synpunkter. Den andra händelsen inträffade nyligen så det har inte kommit någon reaktion.
Tone Nordling