För några veckor sedan kom Ålands flygklubbs Skyranger med posten.
Nu arbetar man koncentrerat med att få alla delar på plats innan snön börjar falla igen.
FLYG Det är ett mangrant arbete att bygga ett flygplan, även om det är i klassen ultralätt. Till skillnad från ett Ikea-bygge levereras skruvar och muttrar i stora plastlådor, och bygginstruktionen är på drygt 100 sidor.
Klubben håller till i det gula huset alldeles ovanför infarten till flygplatsen. I det stora rummet monteras vingarna, och i ett anslutande rum byggs själva flygplanskroppen ihop. Någon väg ut ur huset finns inte. Man räknar med att såga upp en vägg när allt är klart.
- Från början tänkte vi att vi skulle vara glada om vi hann klart med bygget före hösten. Nu är vi glada om vi får det klart till årsskiftet, säger Toni Brandt, en av byggarna.
Och då och då ska bygget kontrolleras.
- Det kommer en inspektör från Finland med jämna mellanrum, berättar Maria Backlund, en annan av flygplansihopskruvarna.
Tillverkas i Ukraina
Flygplanet är från början franskt. Men i dag tillverkas det i Ukraina, och skeppas via Storbritannien där det kontrolleras mot brittiska konstruktionsregler, vidare till Danmark och Sverige för att sedan levereras till Åland.
Nu finns allt på plats. Allt utom motorn.
- Ja, den ligger i Tierp. Det är en Rotax på 80 höstkrafter, säger Jyrki Abrahamsson, projektledare för klubbens räkning och två lektioner kort om en ultralättlicens.
Flygplanet förbrukar 15 liter vanlig bensin i timmen och 400 nautiska mil på en tank om 60 liter - inte långt ifrån vad en normal bil gör av med på samma sträcka. Skillnaden är att man tar sig fram fågelvägen och betydligt snabbare.
-Maxhastigheten är 108 knop (200 km/h, red anm), så det är definitivt långsammare än en Cessna, men det är ändå snabbt. Ska du inte fråga varför vi gör det här?
Varför gör ni det här?
- Vi ville ha ett gemensamt projekt att samla våra medlemmar kring, och för att få med det yngre gardet på något roligt. Och förstås skapa intresse kring flyget.
Fredrik Granlund