Under tiden sju veckor från mitten av maj kommer Mariehamns flygplats att vara stängd på grund av omfattande ombyggnation samt beläggningsarbeten, vilket skapar problem för ÅHS.
– Vi började med vår analys direkt vi fick besked om stängningen, men den innebär allvarliga risker för patientsäkerheten, säger Jeanette Pajunen.
Hon framhåller att varken tjänstemännen eller styrelsen anser att de kan fullgöra sina uppgifter om flygplatsen är stängd.
– Därför har vi varit tydliga i vår analys, så att landskapsregeringen (LR) ska vara medveten om läget. Vi hade också hoppats på snabbare återkoppling. Det är över en vecka sedan vi informerade LR.
Upphandlare Per-Erik Cederkvist på infrastrukturavdelningen är den som i praktiken försöker lösa problematiken via kontakter med bland andra Finavia, flygoperatören Air Leap och gränsbevakningen.
– Jag hade ett möte med byråchef Ylva Lindström på hälso- och sjukvårdsbyrån i tisdags och gick igenom de här frågorna. Vi har också dialog med överläkare Anders Westermark och jag hoppas redan före påsk kunna ha ett möte med ÅHS. Det finns frågor från Air Leap som vi behöver få svar på.
Måste göras i sommar
Han konstaterar samtidigt att LR på ett tidigt stadium tydligt förklarat situationen för ÅHS.
– Flygfältet är stängt i sju veckor, utom för akuta ambulansflygningar. Det går inte att ändra på. Det är en omfattande renovering och alla upphandlingar är gjorda. Tidpunkten på sommaren är vald för att ge optimala förhållanden för den nya beläggningen. Det är fråga om specialasfalt som behöver viss temperatur för att nå bästa kvalitet.
– ÅHS är också medvetna om det här och att det behövs. Vi ska också vara tacksamma för att Finavia vill göra den här investeringen, så att Åland får en modern flygplats, understryker Per-Erik Cederkvist.
Utreder helikopter
För den period som den reguljära flygtrafiken ligger nere finns i princip två alternativ, ambulanshelikoptern eller gränsbevakningens Superpuma.
ÅHS-styrelsen framhåller att akuta uppdrag har företräde och att servicenivån för helikoptern sjunker om den är ute på andra uppdrag. Vidare konstateras att vissa patienter inte är lämpliga att transporteras i akuthelikoptern
– Efter en covid-19-smittad patient måste helikoptern saneras. Det tar fyra till sex timmar och då är den inte tillgänglig ifall det inträffar en olycka någonstans, säger Jeanette Pajunen..
Enligt ÅHS är Superpuman inte utrustad för sjuktransporter och tillgängligheten osäker.
– Vi undersöker just nu om gränsbevakningen har möjlighet att modifiera Superpuman så att den kan transportera flera patienter och hur man ställer sig till covid-sanering. Det finns dessutom flera helikoptrar av den typen. I ett krisläge kan två-tre stycken sättas in. När det gäller blodprover för analys kan vi i nödfall använda ambulanshelikoptern, säger Per-Erik Cederkvist.
Förstår patienterna
”För vissa krävande patienter, exempelvis sängbundna intensivvårdspatienter, fungerar inget annat än flygplanstransport”, heter det i ÅHS-protokollet.
Styrelsen befarar också kraftigt ökade arbetsuppgifter för transportkoordinatorn till följd av flygstoppet.
– Det här är en väldigt komplex problematik. Det finns många saker att beakta, men vi förstår ÅHS och patienternas situation, säger Per-Erik Cederkvist.
Han påminner om att det även i tidigare flygavtal varit längre trafikuppehåll på sommaren.
– Det har ordnat sig på annat sätt då. Det naturliga är att välja färjorna, men det är klart att det blir betungande resor. Tyvärr finns det flera stora utmaningar, men det krävs samarbete för att nå en hållbar lösning. Vi har sex veckor på oss, så sakerna behöver börja falla på plats snart.