Det har spekulerats i att Ålandsdistriktet av Röda korset skulle bli ansvarigt för Migris kommande flyktingförläggning på Åland, men nu står det klart att det blir Röda korset i Egentliga Finland som tar hand om den som en sidoverksamhet till förläggningen i Pansio, Åbo.
Efter beskedet hänvisar Tomas Urvas, verksamhetsledare för Ålandsdistriktet, till Helena Flöjt-Josefsson för kommentarer eftersom ”det har skett betydande förändringar angående förläggningens status”, som han skriver i ett mess till Ålandstidningen.
Får inte fatta beslut
Helena Flöjt-Josefsson kan dock inte svara på varför Migri valt att samarbeta med Egentliga Finlands Röda kors och inte Ålandsdistriktet.
– Det är egentligen en fråga att ställa till Migri. Landskapsregeringen får inte fatta beslut i den här frågan, därav hänvisningen, säger hon.
Det står dock klart att flyktingförläggningen får en snabb start. Redan i veckan ska den första personen vara anställd. Också lokaler tycks vara i det närmsta färdigt.
– Den först anställda startar den första juni, sedan rullar det på. Avtalen är inte färdigskrivna ännu, men med största sannolikhet blir förläggningen i statens ämbetshus, säger Helena Flöjt-Josefsson.
De runt 250 flyktingar från Ukraina som finns registrerade på Åland kommer inte att bo på förläggningen, men väl få service där.
– Det blir vanlig förläggningsverksamhet, både sociala bitar och hälso- och sjukvård. Men det är en bosättningsbaserad förläggning där Migri hyr upp lägenheter.
Många arbeten
Helena Flöjt-Josefsson säger att det är svårt att precist säga när flyktingförläggningen kommer att vara i full drift.
– Det kommer att vara ganska många som jobbar där, men det är svårt att säga när allt är ”up and running”. Just nu är det fokus på bostäder.
För Migri är den åländska förläggningen välkommen då trycket på platser och bostäder är hårt på grund av kriget i Ukraina.
– Det har varit bråttom från första början, och det har varit en prioriterad fråga.
Har landskapsregeringen någon operativ roll i arbetet med flyktingförläggningen?
– Det är svårt att svara på det just nu, säger Helena Flöjt-Josefsson.