Den mest centrala förändringen är att bestämmelsen om våldtäkt ändras så att brottet baseras på avsaknad av samtycke. Också i fråga om andra sexualbrott blir bristen på samtycke centralt.
Nathalie Wingren vid Brottsofferjouren anser att förändringarna är väldigt viktiga.
– Fokuset flyttar från offer till förövare. Sexualbrott hör till de allvarligaste brotten. Vi på Brottsofferjouren ser hur folk kan få hela sina liv förstörda. Det är vanligt att man får väldigt svårt med relationer överlag, med sexuella relationer, man kan få depressioner och självskadebeteenden. Sexbrott är så kränkande och så förknippat med skuld och skam, säger Nathalie Wingren.
Hon poängterar att tidigare lagstiftning byggde på våld och hot om våld. En vanlig reaktion i samband med sexbrott är att man fryser, det vill säga man stelnar och förmår inte säga nej eller kämpa emot.
– Bland annat därför är den här ändringen så viktig. Det blir nu mer fokus på förövaren och hur hen visste att offret var med på det hela.
För den skull tror hon inte att det blir enklare att utreda sexbrott.
– Det betyder inte att det inte kommer behövas bevis. Fortfarande kommer till exempel läkarundersökningar och skriftlig bevisning att behövas, bara ord mot ord kommer inte att räcka. Men det blir nu mer upp till gärningspersonen att försäkra sig om samtycke.
Sexbrott mot barn
Genom reformen förnyas också de bestämmelser i strafflagen som gäller sexualbrott mot barn och straffen skärps märkbart.
– Förut har utnyttjandebrott varit vanliga rubriceringar men nu handlar sex med ett barn under 16 år i stället om våldtäkt, säger Nathalie Wingren.
En annan ändring är att man i fortsättningen kan göra sig skyldig till antastande också på annat sätt än genom att beröra någon annan.
– Till exempel så kallade dickpics (penisbilder som skickas i sexuellt syfte, reds anmärkning) kan bli sexuellt antastande.
Också olovlig spridning av sexuell bild blir straffbart, något som gör det lättare att ingripa i sexuella kränkningar som sprids på nätet.
– Även om någon skickat den frivilligt får man inte visa eller sprida den utan samtycke. Det kan ge böter eller fängelse i högst två år.
Dessutom ändras definitionen av samlag. Hittills har det endast gällt penetration med könsorgan.
– Nu ändrar det så att det handlar också om beröring så att även oralsex och användande av fingrar kan ses som samlag.
Nathalie Wingren säger att en reaktion på reformen varit att det nu behövs skriftliga intyg för sex.
– Riktigt så är det ju inte. Egentligen är det ganska simpelt. Det krävs helt enkelt samtycke.
Nya sexualbrottslagen i korthet
• Definitionen av våldtäkt ändras så att den utgår från avsaknad av samtycke. Med våldtäkt avses att ha samlag med en person som inte deltar frivilligt
• En person deltar inte frivilligt om personen inte verbalt, genom sitt beteende eller på annat sätt har uttryckt att hen deltar frivilligt
• Om en person tvingas eller på grund av omständigheterna inte kan formulera eller uttrycka sin vilja räknas det inte som frivillighet
• Straffen för sexualbrott mot barn skärps betydligt och utgångspunkten är att ett barn inte på ett tillförlitligt sätt kan ge sitt samtycke till en sexuell handling med en vuxen
• Samlag med ett barn under 16 år ska i regel bestraffas som våldtäkt mot barn. Minimistraffet höjs från fängelse i ett år till fängelse i två år och i praktiken döms förövaren nästan alltid till ovillkorligt fängelse
• Även bestämmelserna om andra sexualbrott stärks. Man kan göra sig skyldig till sexuella trakasserier också på annat sätt än genom beröring. Till exempel genom olovlig spridning av sexuell bild, vilket nu blir straffbart