SVT spelar just nu in den 35:e säsongen av Antikrundan, där Anne Lundberg och experterna reser runt och möter människor som vill få sina antika föremål värderade. I går kom produktionen på besök till Alandica i Mariehamn, det andra turnéstoppet efter Blå hallen i Stockholms stadshus.
– Vi är vana vid långa köer tidigt på morgonen, i morse när vi tittade ut var det inte det. Då fick alla lite ont i magen och tänkte ”jösses, vad händer nu?”. Men egentligen spelar inte kölängden så stor roll när det kommer bra saker och trevliga människor – och det har vi. Blå hallen var en pärs, är det lite lättare och smidigare i dag blir alla glada. Nu rullar det på och stämningen är toppen, säger producenten Pernilla Månsson-Colt.
Anne Lundberg leder det populära tv-programmet sedan 24 år tillbaka, och senast produktionen gästade Åland var 2014.
– Vi gillar Åland och ålänningarna. Det är en skeppsnation, här finns människor som har rört sig i världen och plockat med sig väldigt mycket saker hem. Det finns fantastiska föremål från England, Ryssland, Finland och Tyskland. Trots det isolerade läget mitt i Östersjön är Åland en metropol, det finns en stor representation av utländska föremål, säger hon.
Att få ta med Antikrundan till Åland i tider av tätare kontakt och närmare samarbete mellan Sverige och Finland känns helt rätt.
– Förra gången var en succé. Kanske kunde man ha väntat ytterligare några år, men vi kunde inte hålla oss, säger Pernilla Månsson-Colt.
Experter som Knut Knutson och Anette Granlund har varit med sedan Antikrundans start 1989 och är tillbaka även denna sensommar. Totalt medverkar tjugo av Sveriges främsta antik- och antikvitetsexperter, och ett trettiotal personer jobbar med tv-inspelningen.
– Vi brukar kalla varandra för augustifamiljen, och har fantastiskt trevligt tillsammans. Vi reser, äter frukost, jobbar och har middagar ihop när vi spelar in. I går åt vi pizzabuffé och Ålandspannkaka på Pub Niska, jättegott, säger Anne Lundberg.
Experterna har en viktig roll när det gäller vilka föremål och historier som kommer med i tv-rutan.
– När experten hittar något skoj går den upp till Pernilla Månsson-Colt och pitchar föremålet. Som producent är det hon som äger hela bilden och ser till att det blir en mångfald av besökare och föremål, säger projektledaren Pär Nordahl.
Han berättar att inspelningarna från Mariehamn ska resultera i två avsnitt. Säsongen har premiär den 11 januari 2024.
– Det blir totalt tolv avsnitt från sex orter, den inbördes ordningen är inte satt ännu.
Ryor sticker ut
Experten Knut Knutsson, som värderar möbler och konsthantverk, har blivit förtjust i en brännvinsflaska som han vill försöka få med i programmet.
– Mitt bland obetydliga, massproducerade saker dyker den upp, det är inte klokt. Det är en underbar liten flaska i optikblåst glas och med räfflor. Storleken är ljuvlig, den kommer från ett finskt glasbruk. Formen på mynningen talar för att den är från 1800-talets första hälft, säger han.
Knut Knutsson beskriver sig själv som en Ålandsvän.
– Det är så förbaskat vackert här. Det finns en hel del samlare av rang. Konstnären Kjell Ekström är en god vän, och såklart känner jag Anders Wiklöf. Jag var här och invigde fredsskulpturen Non Violence, det var döhäftigt.
Textilexperten Anette Granlund hoppas på att få se åländska ryor, och menar att de utmärker sig för sina färger.
– Under 1800-talets andra hälft fanns en förkärlek till starka färger, som knallgrönt, violett och rosa. Ändå upplevs det inte som skrikigt, det finns en harmoni. Ålands museum har en fin samling, säger hon.
Vanliga människor
Pernilla Månsson-Colt styr de tre inspelningsteamen och pratar med både experter och besökare. Det är många trådar att hålla i, ändå upplevs produktionen som ett väloljat maskineri.
Varför håller programmet år efter år?
– Det är ett varumärke som har arbetats in i 35 år, det ska man inte underskatta. Men jag tror också att det handlar om att vanliga människor kommer med sådant som andra vanliga människor har på sin vind. Man kan drömma om att ens eget fynd på vinden skulle kunna vara värt något. Alla som kommer hit har en liten dröm om att ha det stora klippet.
Vad är roligast med jobbet?
– Vi får lyssna på folks historier om arvstvister, släktfejder och skrönor. Ofta stämmer de inte. Vi slår också ett slag för att inte slänga gamla saker, utan ge dem ett längre liv. Jag älskar det här programmet och blir nästan gråtfärdig när jag pratar om det, säger Pernilla Månsson-Colt.