Under onsdagens fortsatta lagtingsdebatt om förslaget till första tilläggsbudget stod det klart att, förutom Moderat samling, har också regeringspartiet Obunden samling invändningar mot stödet på 210.000 euro för utbyte av oljepanna till ett mer miljövänligt alternativ.
– När vi har ett minus på 16 miljoner euro kan man fundera om det är det rätta, sade Marcus Måtar (Ob) när han presenterade lagtingsgruppens åsikter.
Han menade att med ett så stort minus ska man sträva efter en ekonomi i balans.
Förslaget till första tilläggsbudget sammanställdes i snabb takt och Marcus Måtar sade att förankringen hos regeringspartierna inte var optimal.
Han riktade också kritik mot att landskapet vill budgetera medel för Åda.
– Offentligheten ska inte konkurrera med det privata.
Simon Påvals (Lib) ville veta om Obunden samling skriver under förslaget.
– Eller ska vi skriva C på den här budgeten?, frågade han.
– Vi har såklart varit med i arbetet. Jag säger som det är, förankringen har varit dålig. Jag säger det varje gång det händer och tyvärr händer det lite för ofta, sade Marcus Måtar.
Men han sade att man ändå stannar i regeringen ”till det bittra slutet”.
MSÅ-understöd
Jörgen Strand (MSÅ) understödde Marcus Måtar angående oljepannsstödet och pengarna till Åda och menade att även om Moderaternas gruppordförande i lagtinget, Tage Silander, sagt att partiet står bakom förslaget, gör inte Jörgen Strand det.
– Pannstödet är bortkastade pengar. Ingen klok människa byter en gammal oljepanna till en ny oljepanna. Jag förstår mig inte på det stödet över huvud taget och jag har aviserat det. Även kring Åda är det mycket tveksamheter. Vi kan inte hålla på med samhällsbolag och konkurrera med privata sektorn, sade han.
Enligt Robert Mansén (C) var Obunden samlings representant i landskapsregeringen, infrastrukturminister Christian Wikström, med i arbetet med tilläggsbudgeten och ville till och med ha en högre nivå på oljepannstödet.
– Vi är inte eniga i gruppen. Minister Wikström var lätt positiv till förslaget, medan jag skriftligen framförde lagtingsgruppens åsikter, sade Marcus Måtar.
Han påminde också om parlamentarismen.
– Vi i lagtinget bestämmer, inte tvärtom, sade han.
”Bråttom”
Jesper Josefsson (C) menade att satsningen på Åda även är viktig för näringslivet. Frågan om varför man ska satsa så mycket pengar på digitalisering är relevant och en del av svaret är att Åland inte har råd att inte satsa på det menade han.
– Om vi inte gör det kan vi bli nekade åtkomst till viktiga nationella system som vi inte har råd att bygga upp själva, sade han.
Hans och Centerns vision är att Åda ska ha mer experter och färre fotfolk och vara stöd även för näringslivet.
– Åda behöver gå från ett passivt upphandlings- och supportbolag till ett mer strategiskt bolag som bygger grund och skapar förutsättningar för andra, sade han.
I slutändan handlar det om att skapa en lagstiftning för Åda, men utvecklingen behöver gå i dialog med ägarna menade Jesper Josefsson.
Han medgav att dialogen borde förts före tilläggsbudgeten.
– Men det blev bråttom.
Debatten i lagtinget fortsätter i dag klockan 9.30.