Medlemskommunerna i Ålands miljöservice, Mise är nöjda. Kommunalförbundet gjorde ett klart förbättrat resultat år 2009. Ändå byttes väntad vinst mot ett minus.
MILJÖ Ett försök till vapenvila. Så kan man beskriva Ålands miljöservices vårstämma som präglades av ovanligt vänliga ordväxlingar på torsdagen. Kanske för att det är färre kockar i Mise-soppan efter kommunavhoppen. Men en annan orsak är att Mise börjar hitta sin form.
Det visar sig genom att kommunalförbundet gör sitt bästa resultat hittills. Fortfarande en förlust på drygt hundratusen euro, men 210.000 euro bättre än året före, det är också den största förbättringen av ett resultat i Mises historia. Å andra sidan hade förbundet räknat med att de påtagliga avgiftshöjningarna äntligen skulle få Mise på ett blygsamt plusresultat år 2009.
-Vi har blivit mer effektiva, men det är förstås inte roligt att säga att vi inte har uppnått målet, säger styrelseordförande Jan Lindgrén.
Vill ha tydlig rollfördelning
Enligt verksamhetsledare Fredrik Karlsson hände mycket inom Mise år 2009. Förbundet har renodlat sina uppgifter som myndighet, allt operativt ansvar har flyttats till Ålands problemavfall ab, Åpab. På så sätt har man sparat pengar på personalen. Förbundsstämman beslutade att styrelsen inför höststämman ska göra en utförlig presentation av rollfördelningen mellan Mise och Åpab.
Räntekostnaderna har minskats och 22 återvinningsstationer har stängts under året. Fler hushåll har fastighetsnära hämtning av sopor och informationen till hushållen har utökats.
-För min och stadens del måsta jag säga att vi nu känner en viss förtröstan inför framtiden, vi tror på projektet Mise, även om det fortfarande återstår en del jobb, sa Barbro Sundback.
-Och även om det är en förlust så är det ändå ett förbättrat resultat, tillade hon.
De andra kommunerna hade inget att invända och bokslutet kunde godkännas.
Många obetalda räkningar
Bernt Randelin från Finström undrade hur man ska göra för att få in pengarna från alla obetalda räkningar till Mise. Kommunalförbundet har haft ett stort problem med hushåll som inte betalar. Det finns krediter från både 2008 och 2009.
-Det enda vi kan göra är att skicka påminnelser och i sista hand ta skulderna till indrivning. En positiv sak är att vi ser att betalningsbenägenheten verkar öka för de nya räkningar vi skickar ut, svarade Fredrik Karlsson.
Stämman enades om att godkänna ett förslag från Jan Lindgrén om förberedande gemensamma möten i god tid före stämman.
-Jag upplever att kompromissmöjligheterna ofta finns under stämman men att de inte går att genomföra eftersom ledamöterna redan är låsta av kommunala beslut. Därför är det bra att diskutera frågorna gemensamt innan kommunerna tar sina beslut, instämde Johan Ehn.
Kanske är det ändå realistisk att tro att vapenvilan kan bli bestående.
Tone Nordling