Viking Line och Tallink Silja har i många år gjort upp på Åbo-Långnäs/Mariehamn-Stockholm-rutten med ganska lika stora marknadsandelar. På passagerarsidan var Viking Lines marknadsandel på rutten åren 2015-2017 omkring 55 procent. Sedan dess har rederiet emellertid inte redovisat ruttspecifika marknadsandelar i boksluten, men med Glory i trafik till högsäsong och med lättnader i pandemiförhållandena kunde Viking Line i början av september rapportera rekordstarka passagerarsiffror och en marknadsandel på 65 procent för tiden juni-augusti.
Enligt vd Jan Hanses har Viking Lines marknadsandel sedan 2017 fortsatt vara i trakten 55 procent, men i somras alltså över 65 procent.
Såg ni det framför er?
– Målsättningen var att nå upp till de nivåerna.
Delvis förvånad
Nyhetens behag har förstås varit starkt bidragande till utvecklingen. Samtidigt ser det ut som om Glory levererats med närmast perfekt tajming. Det är i dåliga tider det brukar vara läge att lägga i en extra växel, och efter två år av pandemi och utmanande förhållanden för rederierna har Viking Line med sitt nya tonnage kunnat sno åt sig marknadsandelar när marknaden återhämtat sig. Så till den grad att Tallink Silja valt att helt lämna rutten åtminstone under vinterhalvåret. Som Ålandstidningen tidigare berättat chartras Galaxy sedan den 11 september ut som boende i Nederländerna, och Baltic Princess ska till och med den 31 mars nästa år trafikera Åbo-Kapellskär i stället för Åbo-Stockholm.
– Det var en överraskning att de plockade bort ett av sina fartyg från rutten. Men att de sedan ändrade tidtabell och rutt för det andra var kanske väntat. Nu riktar de uteslutande in sig på kvällskryssare från Åbo med tidigare avgång.
Får ensamrätt
Det betyder att Viking Line nu tillfälligt får ensamrätt på den för rederiet så viktiga trafiken mellan Åbo och Stockholm. Rederiet redovisar inte hur stor del av omsättningen som kommer från enskilda rutter, men det är vida känt att just trafiken mellan Åbo och Stockholm är rederiets stora kassako.
– Det här innebär förstås en möjlighet för oss. Det har spelat oss i händerna, säger Jan Hanses.
Han menar att trafiken på rutten tidvis varit överdimensionerad på vintern. Sommartid och under helger och semestertider har det emellertid funnits plats för fyra fartyg, och uppgifter har gjort gällande att åtminstone ett av Tallink Siljas fartyg åter sätts i trafik på rutten inför nästa högsäsong. Men Jan Hanses håller det inte som helt omöjligt att Tallink Silja helt överger rutten.
– Vår målsättning är att komma ur den här situationen så starka som möjligt. Vi konkurrerar så mycket vi kan med våra konkurrenter och det är klart att det är en fördel att vara ensam på Åbolinjen, vars trafik tidvis varit överetablerad. Men om vi nånsin når dit är oklart. Det är åtminstone ingen absolut sanning att de återvänder nästa sommar.
Redan märkt av
Enligt Jan Hanses har man på Viking Line också redan märkt av en överflyttning av både passagerare och frakt från konkurrenten. September har varit överraskande bra, säger han.
En del av frakten har samtidigt letat sig norrut och till Finnlines trafik mellan Nådendal och Kapellskär. Finnlines har under de senaste åren varit drivande när frakten i både Nådendal och Kapellskär ökat – och nästa år sätts rederiets nya ropaxfartyg ms Finnsirius och ms Finncanopus i trafik. Något som ökar fraktkapaciteten på linjen med närmare 30 procent.
För Viking Line har fraktvolymerna, som i och för sig omfattar all trafik, varit stabila under de senaste åren. Omkring 130.000 enheter per år, men fraktmarknadsvolymen har samtidigt sjunkit när andra aktörer tagit från tillväxten inom import och export. Enligt Jan Hanses har Viking Line, som har minst fraktkapacitet av de tre rederierna, haft bra beläggning på sina fartyg på Åbolinjen
– Vår kapacitet har varit fullt utnyttjad. I och med Glory har fraktkapaciteten ytterligare ökat märkbart.
Har sin plats
Också det lägligt i och med den tidigare väluttnyttjade kapaciteten och att man nu åtminstone tillfälligt är ensam på rutten. Jan Hanses är inte heller särskilt orolig över konkurrensen från Finnlines nya tonnage, som var för sig har mer kapacitet än all Viking Lines trafik mellan Finland och Sverige tillsammans.
– Frakten mellan Åbo och Stockholm har sin plats eftersom många fraktkunder föredrar att komma raka vägen in till Stockholm. Jag tror att vi kommer att klara oss bra i den konkurrensen, och då har vi en väldigt liten del av fraktmarknaden.
Han tror inte heller att Finnlines satsningar på passagerarutrymmen kommer att påverka Viking Line nämnvärt.
– De vänder sig inte till kryssningsresenärer, utan ruttresenärer som tycker att deras turlista är mer passande. De kan säkert ta en del ruttresenärer som reser med bil. Det är förstås ny konkurrens som vi behöver adressera, men på kryssningssidan tror jag inte att det får någon betydelse. Våra Åbofartyg representerar en helt annan typ av fartygskoncept.
Viking Line ger inte ut uppgifter om hur stor andel av omsättningen på rutten som kommer från kryssningsresenärer, och hur stor andel som kommer från ruttresenärer.
Också orosmoln
Men samtidigt som Viking Line ser ut att kunna befästa sina position på rederiets viktigaste rutt finns flera orosmoln. Framför allt vad gäller bunkerpriserna och det alltmer ekonomiskt ansträngda läget i samhället.
Är du mer förhoppningsfull eller orolig inför framtiden?
– Jag skulle säga att jag är ganska neutral. Hittills har vi kunnat kompensera för de stigande kostnaderna och efterfrågan på passagerarsidan har fortsatt varit stor. Det har motsvarat våra förväntningar, men det är klart att det i stort är en väldigt osäker situation. Hur det kommer att se ut i januari-februari vet vi inte, så det gäller att vara beredd även för svårigheter.
Faktarutans rubrik
Viking Line
Grace Glory
Levererad: 2013 2021
Längd: 218 meter 222,55 meter
Bredd: 31,8 meter 35 meter
Passagerare: 2.800 2.800
Lastmeter: 1.275 1.500
Tallink Silja
Baltic Princess Galaxy (uthyrd till Holland t.o.m 31 mars 2023)
Levererad 2008 2006
Längd: 212 meter 212 meter
Bredd: 29 meter 29 meter
Passagerare: 2.800 2.700
Lastmeter: 1.130 1.130
Finnlines
Finnsirius (Ersätter Finnswan/Europalink 2023) Finncanopus (Ersätter Finnswan/Europalink 2023)
Levererad: 2023 2023
Längd 235 meter 235 meter
Bredd: 34 meter 34 meter
Passagerare: 1.100 1.100
Lastmeter: 5.200 5.200
Stena Line
Urd Stena Gothica
Levererad 1981 1982
Längd: 150 meter 150 meter
Bredd: 24 meter 25 meter
Passagerare: 105 109
Lastmeter: 920 920
Stena Line satte i februari 2022 upp en helt ny trafik mellan Sydvästra Finland och Stockholmsområdet i Sverige. Linjen, som går mellan Hangö Hamn och Stockholm Norvik hamn, trafikeras av Ropaxfartygen Urd och Stena Gothica.