Studerande som lämnar in en ansökan om studiestöd kan räkna med att få svar samma dag. 
<@Fotograf>Istock
Studerande som lämnar in en ansökan om studiestöd kan räkna med att få svar samma dag.
Foto: Istock
Foto:

Bild

Rekordsnabba besked om studiestöd skapar förtroende

Studiestöd » Alla vinner på förenklade byråkratiska processer. Därför är det en god nyhet att Ams handläggningstid för studiestöd förkortas till en arbetsdag.

Studerande som i höst lämnar in en komplett studiestödsansökan under kontorstid kan få svar från Ams samma dag. Handläggningstiden förkortas därmed med upp till en månad, vilket underlättar livet för många studerande.

Den som tidigare har lämnat in ansökan i början av terminen har i många fall väntat på svar i flera veckor och fått stödet utbetalt i efterhand. Det är inte svårt att förstå att det har skapat frustration och svårigheter för studerande, som ofta är i en tuff ekonomisk sits.

Nyheten om förkortad handläggning är ett kvitto på när effektivisering och digitalisering går hand i hand och fungerar som allra bäst. I den digitala åldern vi lever i är detta ett fint exempel på ett system som förenklar vardagen för många. Den nya e-tjänsten gynnar inte bara målgruppen, de studerande, den underlättar även vardagen för myndighetens handläggare som enklare får en översikt över ansökningarna och det som eventuellt saknas.

Juli till september är naturligt nog de månaderna Ams får in flest ansökningar. Att som studerande kunna inleda skolåret med ett snabbt besked om studiestöd är en lättnad, oavsett vilket beslut det är. Om det är något som behöver kompletteras är det bättre att få veta det efter en dag än att gå och vänta en månad. Då kan det slutgiltiga beskedet komma snabbare.

Att den nya digitaliseringslösningen dessutom har utvecklats av åländska byrån Winter är ett fint exempel på ett lokalt samarbete som bär frukt. Vi har mycket kompetens på Åland som vi borde ta vara på. Samarbetet mellan Ams och Winter kan förhoppningsvis inspirera fler myndigheter och företag att jobba med lokala aktörer för att tillsammans hitta effektiva lösningar.

Byråkratiska processer har på ett tiotal år gått från att vara tidskrävande och utföras med penna på papper till att bli allt mer digitala. När dylika processer effektiviseras kan man räkna med att fler tar del i dem. Förutom att förkorta handläggningstiden för studiestödsansökan blir Ams, med det nya systemet, mer tillgängligt för unga, som i många fall inte är insatta i byråkrati.

I bästa fall kan bättre, mer lättillgängliga system och processer, bidra till ökat förtroende för myndigheter, speciellt bland unga.

Att i ung ålder ha positiva upplevelser med myndigheter ska inte underskattas. Förutom ett ökat förtroende kan det leda till ökad välvilja gentemot nämnda myndigheter i många år framöver. Den förkortade handläggningstiden för studiestöd är därmed ett litet steg för studerande på Åland, men ett desto större steg för samhället som investerar i framtida generationers tro på våra myndigheter.

Tara Bamberg

tel: 26 026

Hittat fel i texten? Skriv till oss