Regeringen presenterade under onsdagen förslaget till nästa års statsbudget efter tre dagars förhandlingar.
Regeringen meddelar att energiskatten ska sänkas till den lägsta nivå som EU tillåter, något som har betydelse för tillverkningsindustrin på Åland.
– Det påverkar företag som exempelvis Chips och Optinova, men också alla andra företag som har tillverkningsindustri. Det kommer skänka Finland konkurrenskraft och också de åländska företagen konkurrenskraft internationellt, säger riksdagsledamoten Mats Löfström.
Mats Löfström förklarar att regeringen gör en omfördelning som kommer att gynna åländska företag.
– Det har tidigare funnits en återbäring av energiskatten men den har framförallt gällt pappersbruk och stålindustrin, väldigt energiintensiva exportbolag. Nu ska den delen under en fyraårsperiod fasas ut. Tanken är att det ska ersättas av den allmänna sänkningen av energiskatten. Förändringen där är att sänkningen av energiskatten gäller mycket flera branscher. Återbäringen har inte gällt livsmedelsindustrin, utan tung industri som vi inte har på Åland. Därför kommer sänkningen av energiskatten gynna den åländska tillverkningsindustrin.
Halverade farledskostnader
Ytterligare något som är viktigt för Åland är att halveringen av farledskostnaderna fortsätter.
– Det gör att de åländska rederierna inte får några höjda farledsavgifter, utan att den halverade nivån bibehålls. Det betyder några miljoner euro för åländska rederier på årsbasis. Det är jätteviktigt att det bibehålls. Det är det optimala sättet att stötta finländsk och åländsk sjöfart, säger Mats Löfström.
– Man tar det ett år i taget, men som jag ser det skulle det vara helt omöjligt att höja det till 2022.
Linda Blix