Föreningen Archipelago Pares arbetar för att skydda ejderstammen på Åland och för att bekämpa invasiva rovdjur. Ett av projekten är ”Ådans vänner”, där man bland annat bemannar Båtskären för att skydda ejderkolonin under häckningsperioden.
Nu vänder sig föreningen till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) med ett besvär över landskapsregeringens (LR) fördelning av de Pafmedel som går för att stöda miljöverksamheter. Det handlar om totalt 620.000 euro som gått till 13 olika organisationer.
Archipelago Pares ansökte om totalt 85.000 euro fördelat på 60.000 euro för den ordinarie verksamheten 2024 och 25.000 för ett specialprojekt om bekämpning av invasiva rovdjur. Man beviljades totalt 45.000 euro, alltså 40.000 euro mindre än vad man ansökt om.
I besvären till HFD yrkar föreningen för sin egen del att stödbesluten ska upphävas och att man ska beviljas de belopp man ansökt om. Men man yrkar också att stödbesluten gällande alla de andra organisationerna ska upphävas och återförvisas för ny, lagenlig handläggning.
”Uppenbar nackdel”
Archipelago Pares har gjort en omfattande granskning av samtliga ansökningar och jämfört dem med de principer som LR antog 2017 för fördelningen av verksamhetsstöd ur Pafmedlen. Det visade sig att LR inte följer principerna vid fördelningen.
Archipelago Pares menar att deras egen ansökan har uppfyllt både alla Pafprinciper och de mål som framgår av lotterilagen. Men många andra av organisationerna som beviljats medel uppfyller inte alls dessa principer, och Archipelago Pares menar att man lider uppenbar nackdel av LR:s olikvärdiga behandling.
Förutom Archipelago Pares beviljades tolv organisationer pengar i årets fördelning. Men man lyfter särskilt upp LR:s underlåtenhet att tillämpa principerna på ansökningarna från Bärkraft.ax (som beviljades 90.000 euro), Nåtö biologiska station/Societas pro Fauna et Flora Fennica (38.000 euro), Ålands Natur och Miljö (150.000 euro plus 30.000 euro för specialprojektet Mariero), Natur och Miljö/Ålands naturskola (70.000 euro), Håll Skärgården Ren (30.000 euro) samt Husö biologiska station/Åbo Akademi (115.000 euro).
Grova avvikelser
Archipelago Pares granskning visar att Pafpengar har gått till organisationer som, i strid med formuleringarna i Pafprinciperna, inte är hemmahörande på Åland, som inte är allmännyttiga i inkomstskattelagens mening och som inte är öppna för alla.
Pafpengar har gått till organisationer som använder dem för utgifter som inte berättigar till stöd, som lämnat in ansökningar som inte är kompletta, som inte har någon frivillig verksamhet och som inte har separerat momspliktig verksamhet från eventuell momsfri verksamhet i ansökan.
Pafpengar har gått till organisationer som inte uppbär någon medlemsavgift för sina medlemmar, som inte har redogjort för tillgångar som kan ses som väsentliga och som inte har redogjort för kostnader och intäkter från försäljning av varor eller tjänster.
Pafpengar har också gått till organisationer som saknar jämställdhetspolicy och inte uppfyller kravet på att arbeta med inkludering.
Enligt Archipelago Pares handlar besvären om rättssäkerhet, likabehandling och behovet av att följa etablerade regler och principer vid offentlig förvaltning, speciellt när offentliga medel ska fördelas till ideella organisationer.
I det här fallet har avvikelserna från Pafprinciperna varit så många och av så grov art att det går utöver LR:s diskretionära prövningsrätt, anser man.