Diskussionen om hur så kallade skrubbrar, som renar avgaser ombord på fartyg, påverkar den marina miljön har pågått i flera år. Redan i höstas gav både landskapsregeringen och regeringen i Helsingfors EU tummen upp gällande planerna på att förbjuda tekniken, och i Finland har Petteri Orpos regering börjat skissa på ett nationellt förbud.
Först att skrida till verket blir dock Sveriges regering, som i en promemoria nu föreslår att utsläpp från öppna fartygsskrubbrar till havsvatten förbjuds i svenskt sjöterritorium från och med den 1 juli 2025. Vidare föreslås att förbudet från och med den 1 januari 2029 börjar omfatta samtliga skrubbrar, alltså även sådana som används i stängt läge.
I Östersjön är Finnlines ett rederi som valt att använda skrubbrar på sina fartyg.
– Det här är en helt naturlig utveckling och vi har ingenting emot den. Det enda vi önskar är att den som ändrar i lagar och skärper miljökrav också beaktar praktiska omständigheter och helt enkelt ger tid för omställning, säger Thomas Doepel.
Ambitiös tidsplan
Finnlines nyaste fartyg i Superstarklassen använder så kallade hybridskrubbrar som kan köras i både öppet och stängt läge. Thomas Doepels uppfattning är att ett första förbud mot utsläpp mot skrubbervatten redan den 1 juli 2025 är ambitiöst.
– Vi har fartyg med både öppna och stängda skrubbrar i dag och vi har uttalat att vi inom en femårsperiod antingen ska avveckla eller bygga om de fartyg som har öppna skrubbrar.
Hybridskrubbarna på Finnsirius och Finncanopus som trafikerar Åland kan i teorin köra i helt stängt läge. I praktiken går det i dag ändå inte eftersom allt tvättvatten i så fall måste lagras ombord och pumpas i land när fartygen ligger i hamn.
– Vi har inte så stora tankar ombord och att ha det skulle påverka vår lastkapacitet. Vi skulle behöva tankar på flera hundra ton för att hantera allt tvättvatten från en resa.
Totalt har Finnlines i dag sex fartyg som regelbundet trafikerar till Sverige.
Kan ni fortsätta med all trafik om det blir ett totalförbud mot utsläpp från och med juli nästa år?
– Det kan vi nog.
Men det skulle kräva stora ingrepp på flera fartyg?
– Det beror på vad man fattar för beslut.
Inte svartvitt
Enligt Thomas Doepel saknas det i dag också nödvändig infrastruktur på landsidan för att hantera tvättvatten från skrubbrar.
– Jag tror alla kan skriva under på att oavsett vilken teknik det handlar om så behövs det förutsägbarhet och rättvisa möjligheter att ställa om när nya lagar stiftas. Annars är vi inte emot det här.
Han hoppas att den kommande diskussionen nu ska resultera i konstruktiva förändringar och poängterar att till exempel Finnsirius och Finncanopus i dag har väldigt avancerade reningssystem.
– Det finns olika lösningar men är man helt svartvit och pratar om totalförbud så betyder det att ingen kan släppa ut något vatten över huvud taget i havet. Det pågår en diskussion överallt och det är bra eftersom det ökar förståelsen, men vi behöver tid och en rättvis möjlighet att ställa om.