Den 1 juli 2021 infördes krav på laddningsplatser för större privata företag och offentliga fastigheter. Reglerna gäller om- och nybyggnader, samt med en övergångstid även parkeringsplatser med fler än 20 platser. Minst tio procent av platserna ska ha en laddare. De nya kraven finns dels i plan- och bygglagen, dels i lagen om energieffektivitet. För parkeringsplatser ska kravet vara uppfyllt den 1 januari 2025.
– Det baseras på ett EU-direktiv och gäller oss likväl som övriga unionen. Vi sände i maj 2023 ut ett informationsbrev till de berörda, säger elinspektör Henrik Juslin på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.
Han noterar att Åland tidigare var en vit fläck på laddarkartan, men att det på senare tid tillkommit flera privata laddplatser invid köpcentra och servicestationer.
– Flera turistanläggningar har också installerat snabbladdare, däremot saknas det i Mariehamns absoluta centrum. Det är främst turister som behöver ladda sina elbilar. Ålänningarna själva kan ju göra det hemma. Däremot kan man fråga sig hur kostnadseffektivt det är att även kyrkorna måste ha laddare.
Inte fått information
Lagstiftningen gäller alla offentliga aktörer, staten, landskapet, kommuner och församlingar. För många åländska församlingar har de nya kraven passerat ganska obemärkt. I Jomala församling har frågan inte uppmärksammats sedan lagen ändrades.
– Men vi måste kolla på det. Antalet elbilar ökar och det är viktigt att hänga med, säger Carina Aaltonen, ordförande i kyrkofullmäktige.
Jomala församling har stora parkeringar både vid kyrkan och vid församlingshemmet Olofsgården.
– Det här är något som flugit oss förbi, men vi är knappast ensamma. Jag är förvånad att det inte kommit någon information från Kyrkostyrelsen om det här, säger kyrkoherde Stefan Äng.
Han konstaterar att församlingen absolut har över 20 parkeringsplatser.
– Vi måste naturligtvis följa lagen, även om det innebär kostnader och alla nya kostnader är ju ovälkomna. Det här måste tas upp i budgeten.
Risk för stora kostnader
De åländska församlingarna är inte unika. Läget tycks vara likartat i hela landet. Kyrkostyrelsens expert på fastighetsteknik Jari Poutiainen säger till tidningen Kauppalehti att många församlingar var ovetande om reglerna när han började informera om saken i början av året. Förra veckan gick även Traficom ut med ett brev till församlingarna i Finland.
I Finland finns nära 240 församlingar och även om de minsta enheterna inte berörs, så handlar det om flera hundra fastigheter som måste utrustas med laddningsstationer.
Laddningsstationerna ska vara på mer än 3,7 kilowatt eller mer än 22 kilowatt för snabbladdare. Enligt Kauppalehti ligger kostnaden på 1.000–2.000 euro per stolpe med installation. Ifall det krävs mycket grävning och kabeldragning kan det kosta upp till 5.000 euro och ännu mer om även elcentralen behöver förnyas.
– Vi har ett väl utbyggt elnät vid Jomala kyrka, så jag tror inte att det ska vara något tekniskt problem, säger Stefan Äng.
De aktörer som ska installera snabbladdare kan fä stöd från landskapet.