Ams är skyldigt att göra en inkomstprövning i efterhand för de personer som har lyft studiestöd, säger Marika Sundqvist Karlsson. Ams får uppgifter om skattepliktiga förvärvs- och kapitalinkomster från skattemyndigheten.
– Men vi får en klumpsumma och kan inte veta om inkomsten är intjänad under studiestödsmånaderna eller under de stödfria månaderna.
Breven om hörandena skickas alltså ut för att de som lyft studiestöd ska visa under vilken tid på året de fick sina inkomster.
Finns det en risk för att någon betalar tillbaka pengar som de har rätt till?
– I brevet finns inga uppgifter om att du ska betala eller hur du ska betala. Så jag skulle säga att den risken är liten.
– Det är bara ett hörande om att vi, utifrån de uppgifter vi fått från skatteförvaltningen, föreslår att det blir ett återkrav. Och att vi nu vill höra om det är rätt eller fel.
Rättelse
För de allra flesta blir det inget återkrav. Och även om man får ett återkrav kan man begära en rättelse.
Hur länge har det här systemet varit så här?
– Så länge jag känner till har det varit så här.
Får man information om hur det går till när man lyfter studiestöd?
– Det finns information om vad som gäller för inkomsten i beslutet om studiestöd.
Men får man veta att man behöver spara sina lönespecifikationer i tre år?
– Nej, den informationen får man inte. Men jag har inte upplevt att någon haft problem med att få fram lönespecifikationer. De flesta finns digitalt vid det här laget.
Målet är att göra prövningen efter två år och inte efter tre år. Det hann man inte för 2021, men nästa år är man i kapp och börjar med 2023.
Chockartat
Det är bara i oklara fall som Ams skickar ut brev om höranden.
– Vi som gör det här förstår att hörandet med förslaget till återkrav upplevs chockartat, för det kan handla om ganska stora belopp.
Ams har försökt formulera sig på olika sätt.
– Men oavsett hur man formulerar det finns det ett stort belopp där, och det är det som känns jobbigt.