Inom Åland Post har det alltid funnits en strävan efter att göra rätt och att följa lagar och bestämmelser. Det sade advokat Charlotta Sandell som företräder både Åland Post och dess vd, Henrik Lundberg, under sin slutplädering.
Hon menade att ett påstående från åklagarsidan, att bolaget varit likgiltig inför lagens bestämmelser, var upprörande.
– Alla inblandade har vittnat om Postens målsättning att följa Tullens instruktioner, sade hon.
Hon tog också upp Henrik Lundbergs stundtals upprörda känslor under rättegången, som Ålandstidningen tidigare har skrivit om.
– Det kan man inte se som någon form av bevis på att han skulle förminska situationens allvar. Vi behöver ha en förståelse för den mänskliga orsaken bakom upprördheten, menade hon och hänvisade till den flera år långa förundersökningen.
Hon tog upp det faktum att flera av de åtalade genom förundersökningen har suttit i dagslånga förhör, och belagts med yttrandeförbud.
– Och det har gjorts av en myndighet som samtidigt har varit en av Åland Posts viktigaste samarbetspartners.
”Ville sätta dit Posten”
I det här skedet gick Charlotta Sandell tillbaka till tillslaget på Åland Post år 2017 när 17 tjänstemän rusade in hos dem.
– Man väljer att storma in i någon form av maktdemonstration, och man ansåg det till och med vara nödvändigt att ha vapen med sig. Det är klart att det har funnits en viss upprördhet, sade hon.
Enligt Charlotta Sandell verkar Tullens målsättning hela tiden ha varit ”att sätta dit Åland Post”.
– Men av bara farten verkar man ha glömt principerna om objektivitet, oskyldighetspresumtion och proportionalitet.
Hon ansåg även att det faktum att förundersökningsmyndigheten, det vill säga Tullen, samtidigt agerar som målsägande, är ett grundläggande problem.
Charlotta Sandell ifrågasatte sedan olagligheten i de nästan 200.000 tabletterna som åklagaren tog upp. Enligt henne har varornas innehållsförteckningar fotograferats och skickats till berörda myndigheter som i sin tur har analyserat dem.
Hon menade att utredarna, utifrån uppgifterna på bilderna, har googlat för att få tag på innehållsdeklarationer till varorna.
– Är det uppgifter som någon ska kunna dömas för? Kan man veta på basen av det här om det handlar om olagliga medel, frågade hon.
”Inte korrekt att göra så här”
Efter en nästan två timmar lång slutplädering avslutade hon genom att mena att åklagarens samtliga yrkanden bör förkastas.
Affärsområdeschefen Mats Polvianders biträde, Markus Hamro-Drotz, kritiserade i sin slutplädering åklagarsidans ändrade straffyrkande.
– Det är förvånande att i ett så här sent skede komma med en så stor ändring, utan motivering. Man får bilden av att åklagarna vill överraska de svarande och deras ombud, och det är inte korrekt, sade han bland annat.
Han såg inga som helst motiveringar för det ändrade straffyrkandet, inte heller ansåg han det utrett att Mats Polviander skulle ha gett några direktiv om vilka varukoder som skall användas vid förtullningen av Authentic Produce försändelser.
Chefen för logistikavdelningen på Åland Post, Dan Johansson, har jobbat på företaget i 45 år. Hans försvarare Heidi Furu menade att det handlar om ett ”ogrundat åtal”.
– Åtalet handlar om hängslen och livrem. I hopp om att ingen ska komma undan har man åtalat alla. I ett modernt rättssamhälle ska det inte gå att dömas för ett brott man inte haft del i, det borde också åklagarna känna till. Alla i salen har ett ansvar för att det här inte slutar i ett fullständigt rättshaveri, sade hon.
Under dagen höll totalt sju ombud sina slutpläderingar, och advokat Johnny Bäck som företräder Tim Mankonen ansåg att hela den omfattande utredningen ”helt saknar belägg”.
– Och att riskera att dömas till ovillkorliga fängelsestraff på så lösa boliner, är bara befängt, sade han och yrkade på att åtalet ska förkastas i sin helhet.
”Ingen relevant bevisning”
Advokat Andreas Carlsson som företräder tidigare enhetschefen Johanna von Wetter-Rosenthal ansåg, även han, att åtalen är ostyrkta till alla delar och att uppsåt till brott saknas.
– Det är inte ställt utom rimligt tvivel att något brott ens har begåtts.
Han lyfte även att förtullningsförfarandet vid Åland Post var en produkt av diskussioner mellan bolaget och Tullen i Mariehamn. Här hänvisade han till instruktioner från Tullen där man skriver ”tills vidare sköts förtullningarna som tidigare”.
– Det går ju egentligen inte att misstolka, varför man fortsatte att sköta den som man hade gjort sedan 2006, sade han.
Johan Sundblom, ekonomichef på Åland Post företräds av advokat Daniel Widman. Och också han ansåg att åklagarna har misslyckats styrka sina åtal.
– Det finns ingen som helst relevant bevisning.