Ålands vindenergi kan lägga ytterligare ett bra år till handlingarna. År 2008 var vinstgivande och det sista av företagets skulder kunde avbetalas.
EKONOMI Ingen snålblåst härjar runt hörnen när Ålands vindenergi håller andelsstämma på måndagskvällen.
-Men det var ett bra år och en orsak till det var att det blåste mer än vi hade väntat oss, det har heller inte varit några större produktionsstopp, säger styrelseordförande Annette Larson.
Finanskrisen gjorde sig helt obemärkt för Ålands vindenergi under år 2008. Elpriset har legat på en jämn nivå, Båtskärsprojektet har gett goda intäkter under året och enligt vd Henrik Lindqvist är man redan skuldfria. Vinsten har ökat något jämfört med föregående år och merparten av överskottet på nära 60.000 euro delas ut till andelsägarna, 26 euro per andel.
"Räntestöd otillräckligt"
Andelslaget har sedan tidigare en egen kapitalreserv på drygt två miljoner euro. Den kan komma väl till pass i framtiden när det gäller investeringar. Närmast väntar man på att kunna börja bygga två vindkraftsverk i Långnabba på Eckerö. Alla tillstånd är klara, men finansieringen är osäker enligt Annette Larson.
-Vi behöver stöd från samhället för att projektet ska bära sig och det är i nuläget oklart om vi kommer att få det, säger hon.
Henrik Lindqvist tillägger att det räntestöd som landskapsregeringen föreslår inte är tillräckligt för att projektet ska bära sig.
Men en räddning för projektet vore om Åland införde samma system med inmatningstariffer som föreslås för vindkraft i Finland. Det skulle innebära att Ålands vindenergi kunde sälja sin energi till fasta priser.
-Om det införs kan vi i bästa fall börja bygga de två vindkraftsverken i Eckerö redan i augusti, säger Henrik Lindqvist.
Om Eckeröprojektet får klartecken kommer andelslaget att öppna för en nyteckning av andelar.
Andelsstämman gav även styrelsen en fullmakt att pantsätta och inteckna egendom upp till sex miljoner euro för att kunna ta de lån som krävs för att förverkliga det nya projektet.
Höjda arvoden
Styrelsens arvoden höjdes under stämman, så att ordförande får 120 euro per möte och 750 euro per år och styrelseledamöterna får 85 euro per möte och 200 euro per år. Styrelsen omvaldes och består fortsättningsvis av ordförande, sex ledamöter och två suppleanter.
Bolagsstämman var välbesökt och löpte smidigt på. Efter en dryg halvtimme kunde mötesordförande Erling Gustafsson slå klubban i bordet en sista gång.
Tone Nordling