Under förhandlingarna framförde han samma kritik på den antagna lagen som landskapsregeringen haft från början.
– Det är inte praktiskt möjligt att genomföra lagen på Åland, säger han.
Enligt honom är det inte enbart testkapaciteten som inte är tillräcklig.
– Testerna ska också analyseras och så ska en smittspårning eventuellt göras på alla positiva test och falskt positiva test. Ut-över det tillkommer avsaknaden av kontrollsystem samt personella resurser både hos hälsovården och polisen.
Strängt för gröna länder
John Eriksson berättar att det på mötet även framkom ett förslag på en förordning för vad som klassas som gröna länder som är betydligt strängare än EU:s
– De vill att ett grönt land ska ha en incidens som är lägre än tio på 100.000 invånare de senaste 14 dygnen och att andelen positiva testresultat är mindre än en procent, säger han.
Han anser att Finland borde följa den nivå som EU använder. Det innebär är ett incidenstal på 50 om andelen positiva svar är mindre än fyra procent, och 75 om andelen positiva är under en procent.
– Det är det som man varit med och tagit fram och vad som borde användas, säger han.
I förordningsförslaget står även att förekomsten av virusvarianter inte ska medföra någon särskild risk för coronaspridningen i Finland för att landet ska räknas som grönt.
Vad händer om en person kommer till Åland och inte hinner få ett tid till ett test inom tre till fem dagar?
– Det är en oacceptabel situation. Personen har försökt göra rätt och lyckas inte. Följer man lagen strikt så innebär det försummelse och individen riskerar böter då det är svårt att visa att man försökt, säger John Eriksson.
Hur lagen ska kunna verkställas kan han inte bedöma.
– Det är rikets lagstiftningsbehörighet.