I takt med att oljepriset stigit har bioenergin vuxit allt mer. Just nu pågår ett försök på Åland att göra flis av stubbar för att producera fjärrvärme.
Tidigare i år tog Ålands skogsägarförbund och Ab Skogen hit Ålands första stubbkrossningsmaskin, inhyrd från Gävle. Tack vare denna maskin kan man producera värme av stubbarna, som tidigare fick ligga kvar i skogen.
Processen börjar på hygget där stubbarna bryts. Danne Mattsson, ny bioenergiansvarig på Ålands skogsägarförbund, stövlar runt på hygget i Gärmundö och visar hur det går till.
Det finns en hel del energi att utvinna ur denna tidigare outnyttjade resurs. Danne Mattsson berättar att en hektar stubbar kan förse 15 hushåll med energi under ett helt år. Hygget i Germundö är sex hektar, vilket alltså räcker till 90 hushåll ett år eller ett hushålls energikonsumtion under en hel livstid.
-Så det finns potential i det här. Men det förutsätter att skogsindustrin är igång hela tiden, säger Danne Mattsson.
Miljövänligt
Är det en miljövänlig energi?
-Ja, det är en naturprodukt. Den koldioxid som släpps ut när man bränner fliset kommer ändå fram om man bara låter stubbarna förmultna. Så växthuseffekten påverkas inte.
Efter att stubbarna bryts får de ligga och torka på hygget, helst över vintern. Sedan körs de med lastbil till sågen i Godby.
När vi kommer till sågen är oljudet från krossen nästan öronbedövande. Den har en kapacitet att producera 1.000 kubikmeter flis om dagen.
Men fliset från stubbarna går inte att använda som det är i flispannorna på Åland, de är för små. Antingen sållar man och blandar det med bark, eller så exporterar man det.
En båtlast har redan skickats till ett värmekraftverk i Jakobstad. Men det mesta bränns på plats i Godby eller skickas till Mariehamns bioenergi.
-Om vi mot förmodan får för mycket energiflis är det inga problem att bli av med det. Men vi levererar hellre inom Åland, säger Daniel Sundblom, produktionsansvarig på Ab Skogen.
Värmer upp Godby
Efter att stubbarna är krossade till flis och blandade med bark åker energifliset, såvida det inte transporteras någon annan stans, direkt in i den flispanna som finns på sågen.
Vid pannan luktar det brasa och rök stiger upp hur en lång skorsten. Några lågar ser man inte, förutom genom ett litet titthål.
Kjell Johansson, som står vid pannan, berättar att vattnet som värms upp är 155 grader när det skickas ut till simhallen, skolan och diverse egnahemshus i Godby.
Hoppas på fortsättning
Stubbkrossen man använder nu är endast inhyrd, åtminstone till november eller kanske till årsskiftet. I framtiden kan det bli tal om att köpa en egen maskin, även om det är en stor investering.
-Målsättningen är att fortsätta med en åländsk maskin till nästa säsong. Inget är klart än, men vi håller på och bryter stubbar för fullt inför nästa år, säger Daniel Sundblom.
Ålandstidningen