Under måndagen hölls landskapsregeringens pressinformation om coronaläget på Åland. Ett nytt covid-19-fall konstaterades förra veckan, men åtgärder är vidtagna och situationen på Åland anses oförändrad.
– I och med det extremt lugna basläget så är det slumpen som påverkar hur det kommer att förändras på Åland. Det räcker med en smitta som upptäcks för sent så kan det bli okontrollerad smittspridning, sa Tora Woivalin, klinikchef på ÅHS.
Rör turismen
Natten till måndagen återinfördes inreserestriktioner från Sverige och Estland, och Christian Wiklund, vice stationschef vid sjöbevakningen, berättade att gränskontrollen fungerar som den gjort tidigare.
– Vi fortsätter där vi slutade sist, det är turistresenärer som inte är tillåtna att komma hit. Arbetspendling och släktbesök är fortsättningsvis tillåtet, sa han och fortsatte:
– Jag vill poängtera att om du kommer från ett så kallat grönt land via Sverige eller Estland så är det också förbjudet att komma hit. Det handlar inte om medborgarskap utan territorium.
Kan arbetspendla
Enligt statsrådets beslut är man undantagen karantänsrekommendationer vid arbetspendling till Åland. Det framgår inte specifikt vad som gäller för ålänningar som arbetspendlar till Sverige – men landskapsläkare Knut Lönnroth menar att det inte kan tolkas på annat sätt än att samma princip gäller.
– Rent logiskt, med risk för att det kan bli backning, så borde det förstås vara samma sak om man åker ut och jobbar och kommer tillbaka, sa han.
– För tillfället är det fritt att arbetspendla båda vägar så vitt vi vet, sa också Christian Wiklund.
Ingen coronatestning
Precis som tidigare är det inte aktuellt att erbjuda coronatestning vid ankomst till Åland, vare sig i hamnar, på flygfält eller på ÅHS.
– Risken att en enskild, symtomfri person kommer med smitta är mycket liten. Det är störst chans att hitta smitta bland de med symtom. Det är där vi ska använda resurser istället för att provta symptomfria personer, sa Tora Woivalin.
Knut Lönnroth nämnde också det dokument som är på remiss hos EU-kommissionen, med förslag på rekommendationer när det gäller den fria rörligheten mellan EU-medlemsländer.
– Man konstaterar att dåligt koordinerade åtgärder leder till inkonsekventa och fragmenterade strategier som orsakar förvirring och en del skada. Man vill att alla länder ska använda samma gränsvärden och principer. På detaljnivå föreslår man att gränsvärdet för att införa inreserestriktioner ska vara 50 fall per 100.000 invånare.
När en definitiv version av rekommendationerna kommer från EU är oklart.
Ingen karantän efter varning
Som Ålandstidningen tidigare har berättat finns Coronablinkern, en app med syfte att stödja smittspårningen, och verktyget lyftes av Tora Woivalin under pressträffen.
– Får du en signal i appen betyder det att du har varit nära någon som varit smittad och har en förhöjd risk att insjukna i covid-19. Då kan du ringa till ÅHS på coronatelefonen för att diskutera åtgärder, sa hon.
Även om distansjobb är att föredra kan man inte hindras från att gå till jobbet om man fått signalen.
– Man kan inte sätta den här personen i smittskyddskarantän automatiskt, man kan inte vara hemma i en sådan karantän som ger rätt till dagpenning.
Med anledning av gränsrestriktionerna och det ökade trycket vad gäller frågor har landskapsregeringen beslutat att fortsätta med pressinformationen, men byter framöver dag till onsdagar klockan 15.
Linda Blix